Goos schreef:
Citaat:
Kan je een grote maken met minder windlast?
Afhankelijk van de afmetingen van de mazen zal de windlast, bij een bepaalde windlast, even groot worden als een dicht oppervlak. !
I ken zo niet de berekening, maar is vast wel ergens te vinden.
Goos
Ten opzichte van de maaswijdte heeft gaas best een dun draadje. De reductie in Cd hangt af van de "porosity factor". Die factor is gelijk aan de verhouding open oppervlak gedeeld door totaal loppervlak. Bij gelijke porosity factor, maar hele kleine maas (dus dan ook heel dun draad) gaat de weerstand inderdaad omhoog. Dit komt doordat Re(d_draad) bij heel dun draad op een gegeven moment zo laag wordt, dat Cd van de individuele gaasdraden toeneemt.
voor vierkant gelast draadgaas met maas van 12.7 mm en draaddikte van bijv 1 mm, heb je porosity factor = 1- 2*1/12.7 = 0.85, of "fill factor" van 15%.
Als je gaat zoeken naar de weerstandscoefficient (Cd) op het web, kom je op getallen uit die best ver uit elkaar liggen. Helaas wordt er nogal eens niet goed geciteerd uit bronnen, of de randvoorwaarden worden weggelaten, of een kwadraatje in een formule ontbreekt. Draadgaas heeft bijvoorbeeld minder weerstand dan gestanst gaas.
Voor 12.5 mm vlak volieregaas (gelast gaas) van 1 mm draad moet je denken aan Cd = 0.25 bij stevige wind. Dat is toch een aardige reductie ten opzichte van Cd= 1.2 voor een massieve plaat.
Voor een dichte schotel en de wind voor in de schotel, heb je een Cd in orde van 1.4, en dat zal bij gebruik van bijv. volieregaas best minder worden.
Als de wind niet meer haaks op de schotel komt, neemt Cd bij een gaaschotel sterker af in vergelijking met een dichte schotel. Bij "gunstige" wind, wordt een dichte schotel gewoon een vleugel met ongunstige lengte/koorde verhouding.
De reductie in Cd is (helaas) wel minder dan je zou verwachten als je door gaas kijkt.