PSKreporter: tóch leuk bij FT8 ;-)

Bespreek hier je DX-ervaringen of maak bijvoorbeeld een QSO-afspraak.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
PA0FRI
Berichten: 2185
Lid geworden op: 19 nov 2007, 02:48
Roepletters: PA0FRI
Locatie: Etten-Leur
Contacteer:

Re: PSKreporter: tóch leuk bij FT8 ;-)

#16 Bericht door PA0FRI »

PA3DAT schreef:Ik overweeg desondanks de FunkAmateur AntenneSwitch, de FA-AS van € 125. Dan heb ik 4 in- en
uitgangen, inclusief een aparte ontvanger-ingang en een transverter in/uitgang.
Iemand die daar al ervaring mee heeft?
Werkt goed. Vond aanvankelijk de prijs aan de hoge kant, maar is het dubbel en dwars waard vanwege:
kwaliteit van de print, stevige en zware metalen kast, alles past en er mankeert geen enkele component of hardware.
Samen met een IC-7300, ontvangen met een active antenne en zenden met een andere antenne. Ook de andere antenne uitgangen worden gebruikt.
Overigens is de prijs inclusief verzenden € 140,-
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.

Gebruikersavatar
PD0JSB
Berichten: 343
Lid geworden op: 11 jun 2011, 09:52
Roepletters: PD0JSB
Locatie: Breda

Re: PSKreporter: tóch leuk bij FT8 ;-)

#17 Bericht door PD0JSB »

de Duitse PSKreporter .de geeft ook nog inzichten, met bv de heatmap https://www.pskreporter.de/activity/heatmap,en de band chart https://www.pskreporter.de/activity/band, dan heb je een idee van je mogelijkheden ,bij 1200+ gebruikers in de band moet je niet veel verwachten met normale vermogens, maar je ziet meteen mogelijkheden en onmogelijkheden in andere banden
Icom 7600. Yaesu FT817, Yaesu FT847, Yaesu vr6,Diamond x50n,, hyendfed 10-(15)-20-40-80

ik soldeer beter dan ik schrijf !

PA2S
Berichten: 165
Lid geworden op: 07 mei 2017, 22:17
Roepletters: PA2S

Re: PSKreporter: tóch leuk bij FT8 ;-)

#18 Bericht door PA2S »

PD0JDG schreef:Een test op http://www.dx.nl/?p=860 concludeert dat FT8 ontvangst 6 dB minder gevoelig dan JT65. Bovendien is een FT8 QSO vier keer korter dan een JT65 QSO. Dat laatste betekent dat JT8 minder hinder ondervindt van snelle propagatie wisselingen.
JT65 is zo goed als uitgestorven en dat vind ik heel jammer (zie ook het artikel). Want 6 dB is wel een factor 4 in vermogen. Op 60 meter is de Stille Oceaan voor mij zo goed als buiten bereik geraakt. Met JT65 was het al lastig...

Dat FT8 minder gevoelig is voor snelle wisselingen, kan ik niet zo beamen. Natuurlijk is het zo dat wanneer je, zoals op 6 of 4 meter vooral met Es, een goede periode hebt die kort duurt, dan zou je met FT8 een volledige verbinding kunnen maken en zou JT65 te langzaam zijn. Als je dat bedoelt, dan kan ik het ermee eens zijn. Ook zou (iets als) FT8 zijn nut kunnen bewijzen als er ooit nog eens F2 propagatie op 6 meter zou voorkomen. De openingen zijn relatief kort en met JT65 kom je dan amper "aan de beurt".

Maar op HF, zeker op de lagere banden, is de propagatie tamelijk gelijkmatig en heb je niet van die uitschieters. FT8 is vanwege de kortere perioden juist gevoeliger voor fading, want wanneer het signaal te lang "onder de maat" blijft, dan decodeer je niets en ben je genoodzaakt te herhalen. Dit zie ik vaak gebeuren en per saldo kunnen QSO's dan toch soms heel lang duren en was JT65 al lang klaar.

Bij het artikel is een plaatje gevoegd van de ontvangst van ZS2ACP, die zo rond -27 dB elke periode werd gedecodeerd. Zelfs met wat storing door een radar (OTHR) uit China (de verticale lijntjes).

Als we vergelijken met 6 dB verschil, dan zien we dat FT8 met signalen rond -21 zeker niet meer elke periode goed worden gedecodeerd, de snelheid gaat er dan dus uit en soms haken stations zelfs af en weg DX.

Hoe leuk ook, wat bij betreft mag FT8 aan de kant en zou ik graag JT65 weer terugzien. Op 60 meter zie je heel veel QSO's die in mijn ogen echt nergens over gaan en alleen maar LotW overload veroorzaken. Ik kan de lol niet inzien van het werken van de zoveelste amateur uit naburige landen. Ja leuk dat er activiteit is, maar dat is het dan ook.

Tenslotte, om de klaagzang af te maken, nog een opmerking over de audiokwaliteit en het "random jumpen".

Audio: er zijn behoorlijk wat stations die troep veroorzaken door slechte audio. Vaak zie/hoor je harmonischen of bijgeluiden en het gevolg is dat zwakke signalen worden overspoeld en dus door het putje gaan. Een transceiver met USB audio is doorgaans het beste. Als je externe audiohardware gebruikt, zorg dan voor juiste signaalniveaus, niet via de microfoon ingang en zet alle processing uit. Controleer met een tweede ontvanger je eigen signaal!

Random jumpen: met FT8 (e.d.) wordt meestal een 3 kHz band in zijn geheel gedecodeerd en het maakt dan niet uit waar het tegenstation zit. Je hoeft een station niet op zijn frequentie aan te roepen. Maar het is toch echt niet de bedoeling om zomaar ergens te klikken en dan te gaan zenden. Soms lijkt het erop dat stations zich niets aantrekken van anderen en gewoonweg beginnen te roepen. Fijn als een potentieel DX QSO zo de mist in gaat:-(

Observeren van de activiteit is prioriteit 1. Gebruik tevens hulpmiddelen zoals PSK reporter en Hamspots om te weten wat er gebeurt. Als je weet wat er gaande is en waarheen er propagatie is, kun je veel gerichter te werk gaan en wordt het veel leuker op de band. Zeker weten!

GL allemaal!

Plaats reactie