Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 23 jan 2021, 06:42

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 59 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 18 aug 2020, 17:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
pa0ejh schreef:
Je hebt toch een soldeerbout??

Modificeer die bestaande BiasTee, en hang er een 12V accu aan, klaar is kees....

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan....
pc1mb schreef:
Schakelvoedingen vervangen door ouwe loodaccu's. En dan verbaasd zijn als we als zendamateurs een stoffig imago hebben :wink:
Precies dàt, ja. Maar er zijn uitzonderingen :)

Een accu kan best weleens handig zijn, als je een hele dag lang geen stroom hebt :idea:
En dan ook gelijk onbegrip over dat je bij stroomstoring niets hebt aan je zonnepanelen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 aug 2020, 18:16 
Offline

Geregistreerd: 09 aug 2009, 04:47
Berichten: 948
Probeer eerst maar eens met de Mla-30 bias-tee

https://twitter.com/mehdi0x61/status/12 ... 9585154050


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 18 aug 2020, 21:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
Bij een filiaal van Blokker een houten bezemsteel gekocht, met een gat erin waarmee ie aan een haak hing in de winkel :) Daarna de loop opgezet -door het genoemde gat bovenin- en het kastje gemonteerd op de bezemsteel. Het geheel buiten aan het balkonhek bevestigd en ondanks het winderige weer (het tocht een beetje...) blijft de loop aardig in model. Dat ziet er dus goed uit.

Dan binnen alles aangesloten en de radio aangezet. Het enige wat ik hoor is een soort geratel welke knetterhard is :cry: Op alle HF-banden. De bias-tree werd al meermalen genoemd als verdachte in deze zaak, vanwege de benodigde 5V USB voeding. Wat heb ik onderzocht?

Notebook uitgezet en ook de netadapter van de notebook uit; geen verbetering.

De notebook, enkel op eigen accu (zonder aangesloten netadapter) gebruikt als voeding voor de bias-tree; geen verbetering.

Geen verschil tussen overdag en late avond, zonnepanelen kunnen dus niet de bron van storing zijn.

Het voedingsnoertje van de bias-tree losgenomen van de externe voeding, dus geen voedingspanning voor de bias-tree. Enige verandering is de sterk afgenomen signaalsterkte, maar het geratel blijft onveranderd overheersen :shock:
Ik ben hoogst verbaasd dat er nog signaal doorgegeven wordt aan de radio, ondanks dat de bias-tree geen voedingspanning heeft.

Alleen radiosignalen die nòg sterker zijn dan het stoorsignaal komen hoorbaar door. Maar moeilijk te volgen door het overheersende geratel. Ik kan niet de juiste woorden vinden om het stoorsignaal goed te kunnen omschrijven.

De gebruikte radio is Yaesu Musen FT-7


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 aug 2020, 10:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
pc1mb schreef:
Snof schreef:
Gewoon een powerbank, is je antenne ook mobiel :D

Daar zit óók een schakelvoeding in....
Maar kennelijk werkt het wel storingvrij :D

youtu.be/-Hy2RHQ5n6g


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 aug 2020, 10:37 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1725
Woonplaats: Brunssum
Misschien de Loop eens verdraaien om te zien of de storing minder wordt??

Je FT7 eens op een 12V accu laten werken, storing kan via het lichtnet in je voeding komen...

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 aug 2020, 12:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
Hoe de loop staat maakt niet uit, had 'm al een kwart slag gedraaid maar zonder resultaat.
Ook alle stekkeradapters, tegenwoordig allemaal van het schakelende type (radio; tv; klok; internetmodem; etc) uit het stopkontakt getrokken, maar ook dat gaf geen verbetering.
Blijft over, de netvoeding voor de radio. Dat is een Radiocom PS30SW III (zie foto) en die staan niet bekend als stoorzenders :)
Afbeelding

Een 12V accu is zeker een optie, je komt ze onder andere tegen bij modelbouw en bij velddagen.
Maar welke is een aanrader en dan dien je natuurlijk ook een acculader erbij te kopen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 19 aug 2020, 12:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 867
Die voeding is wel een stoorzender, die "noise offset"knop is op de schakel frequentie iets te verschuiven, zodat de storing net niet over je signaal heen ligt.

- Seen it
- Done it
- Been there

Ik wist niet hoe snel ik die voeding weer kwijt moest.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AISJO23ta


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 aug 2020, 12:50 
Offline

Geregistreerd: 09 aug 2009, 04:47
Berichten: 948
PE4WJ schreef:
Citaat:
In die Bias_TEE zit ook een schakelende voeding,

:shock: Dat is een beetje vergelijkbaar met een ghettoblaster aanzetten in een stiltegebied hi :D


Ja dat doet het altijd goed zo'n hyperbool.

De DC_Boost stoort wat in het VLF bereik, stuk minder spannend.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 20 aug 2020, 16:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
Ik heb gisteren een andere test gedaan.
Dankzij een ander topic in dit forum ben ik naar discounter Action gegaan en heb daar luidsprekersnoer gekocht. Kost amper een knaak :D Die uit elkaar getrokken, gewoon omdat het kan, en 1 ader voorzien van een banaansteker. Die andere ader van het luidsprekersnoer heb ik niet gebruikt. Die banaansteker in de antenneplug van de radio gestoken en het resultaat was onveranderd, ook in de late avond.

Blijft over als laatste test: een 12V accu als voeding waarbij de huisinstallatie spanningloos gemaakt is.
.
.
.
.
.

Vroeger, jaren 80, gebruikte ik ook gewoon een stukkie draad voor HF ontvangst en dat werkte best goed :D
Die was toendertijd middels een MLB-balun aan de coax verbonden welke laatste ging naar de Kenwood R5000 die ik destijds had. Nu dus alleen zonder MLB omdat ik die niet meer bezit.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 aug 2020, 08:13 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 okt 2010, 14:09
Berichten: 385
Woonplaats: JO22IW
[quote="PE2CH"]

Dan binnen alles aangesloten en de radio aangezet. Het enige wat ik hoor is een soort geratel welke knetterhard is :cry: Op alle HF-banden. De bias-tree werd al meermalen genoemd als verdachte in deze zaak, vanwege de benodigde 5V USB voeding.

/quote]


Ik denk dat je last hebt van een power lijn adapter, zo`n ding om internet/tv via het stopcontact aan te sluiten.
Heb je toevallig zo`n ding?
Anders even bij je buren vragen of die dat gebruiken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 aug 2020, 11:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
Een PLC zou natuurlijk ook kunnen als bron van ellende, daar is al vaak genoeg over geschreven, ook op dit forum. Vanzelfsprekend gebruik ik geen stoorzenders :mrgreen:
Of een buurtbewoner zoiets heeft? Zou kunnen natuurlijk, maar ff bij de buren vragen is hier geen optie :cry:
We wonen in een flat (sociale huur) en er is al genoeg overlast hinder hier van elkaars activiteiten. Olie op het vuur gooien lijkt me geen strak plan :) Gaan ze straks klagen over mijn antenne's en dat ze ineens last hebben van straling :oops:

Zoals in mijn vorige post al opgemerkt: nog een test gaan doen op een accu en alle elektra in huis afgeschakeld.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 21 aug 2020, 22:08 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1430
PA1AIS schreef:
Die voeding is wel een stoorzender, die "noise offset"knop is op de schakel frequentie iets te verschuiven, zodat de storing net niet over je signaal heen ligt.

- Seen it
- Done it
- Been there

Ik wist niet hoe snel ik die voeding weer kwijt moest.
Had je dit niet eerder kunnen vertellen?
In de zoekbalk van dit forum heb ik de naam ingeklopt (Radiocom) en er kwam een topic over die voeding naar boven :) Nee, positief waren de mensen niet daarover.

En dat heb ik nu zelf ook ondervonden, deze avond. Probleem gelokaliseerd dus :D
Dat gaat betekenen dat er een andere voeding op de plank moet komen, eentje die absoluut niet stoort op de HF-banden.

Aan de MLA-30+ met de meegeleverde Bias-T ligt het niet, dat is nu helder.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 22 aug 2020, 08:40 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2017, 05:37
Berichten: 867
Deze voeding kan ik je van harte aanbevelen, prima toestel! Nog geen storing waargenomen.
We hebben er nu 6 op de zaak en 1 privé.
Beetje noisy fan, maar vervangen door low-noise type en en rubbertjes hangen maakt het een groot succes nummer!
En vooral betaalbaar.

5 Ampere, prima als labvoeding. Voor een echte zender is het niet genoeg.

https://www.eleshop.nl/korad-ka3005p-0- ... eding.html

Geen aandelen, wel daar gekocht.

_________________
If you think education is expensive, try ignorance. (Derek Bok)

http://www.giyf.com/
1977 PD0FFM / 1979 PE1DHI / 2017 PA1AISJO23ta


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 aug 2020, 17:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 okt 2010, 14:09
Berichten: 385
Woonplaats: JO22IW
PE2CH schreef:
PA1AIS schreef:
Die voeding is wel een stoorzender, die "noise offset"knop is op de schakel frequentie iets te verschuiven, zodat de storing net niet over je signaal heen ligt.

- Seen it
- Done it
- Been there

Ik wist niet hoe snel ik die voeding weer kwijt moest.
Had je dit niet eerder kunnen vertellen?
In de zoekbalk van dit forum heb ik de naam ingeklopt (Radiocom) en er kwam een topic over die voeding naar boven :) Nee, positief waren de mensen niet daarover.

En dat heb ik nu zelf ook ondervonden, deze avond. Probleem gelokaliseerd dus :D
Dat gaat betekenen dat er een andere voeding op de plank moet komen, eentje die absoluut niet stoort op de HF-banden.

Aan de MLA-30+ met de meegeleverde Bias-T ligt het niet, dat is nu helder.


Daar heb ik ook een clone van.
Ik heb er weinig storing van, dat zal wel per situatie verschillen denk ik dan.
Zelf heb ik hem wel op een geaard stopcontact zitten.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 59 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 11 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling