IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

Alles over zend(ontvang)ers en toebehoren.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
PA3DAT
Berichten: 5542
Lid geworden op: 21 sep 2008, 08:08
Roepletters: PA3DAT
Locatie: Kampen
Contacteer:

IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#1 Bericht door PA3DAT »

Op de website van G4IZH las ik dat hij de ventilator van zijn IC-7300 had vervangen
voor een type dat geruisloos werkt. Standaard loopt de ventilator op 6V, maar wanneer
je overgaat op zenden wordt de spanning (kort) verhoogd naar 10V wat met de
standaard gemonteerde ventilator behoorlijk wat lawaai maakt...
Website: http://www.g4izh.co.uk/noisy-fan-mod.html

Zijn er hier mensen die deze modificatie hebben gedaan?

De betreffende Noctua-ventilator is te koop via eBay voor circa € 25 incl. verzendkosten.
Link: https://www.ebay.com/itm/NOCTUA-NF-A8-P ... 1824351972

Wil je er een bijpassend stekkertje aan zetten, zodat het simpel een kwestie van open
schroeven en omwisselen is, die kosten € 0,91 (per 10 stuks!) inclusief verzendkosten.
Link: https://www.ebay.com/itm/10-20-50-PCS-M ... 2190956522

Een Italiaanse(?) mede-amateur heeft van deze mod een filmpje gemaakt:
https://www.youtube.com/watch?v=OLZenftfxaw

Nieuwsgierig hoé stil ie daarvan wordt? Daar zijn ook 2 videootjes van:
https://www.youtube.com/watch?v=kbZdQNmLFCU
https://www.youtube.com/watch?v=8oYeMRYnXMA
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W

Gebruikersavatar
19DT2120
Berichten: 824
Lid geworden op: 30 dec 2006, 12:22
Locatie: Eibertjesdarp

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#2 Bericht door 19DT2120 »

Als je de fan gewoon in Nederland besteld ,dan kan het zelfs voor minder: https://tweakers.net/pricewatch/415493/ ... -80mm.html
Soms weet het ook niet meer.........

Gebruikersavatar
PA3DAT
Berichten: 5542
Lid geworden op: 21 sep 2008, 08:08
Roepletters: PA3DAT
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#3 Bericht door PA3DAT »

Met dank, goeie tip! :D
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W

Radioot
Berichten: 962
Lid geworden op: 09 aug 2009, 04:47

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#4 Bericht door Radioot »

https://nl.aliexpress.com/item/Free-Shi ... 90103.html

Kost geen drol is toch stil, zit in het front van de shack PC.

Gebruikersavatar
PA0FRI
Berichten: 2166
Lid geworden op: 19 nov 2007, 02:48
Roepletters: PA0FRI
Locatie: Etten-Leur
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#5 Bericht door PA0FRI »

PA3DAT schreef:Op de website van G4IZH las ik dat hij de ventilator van zijn IC-7300 had vervangen
voor een type dat geruisloos werkt.
Ik heb mijn IC7300 nu een paar maanden en misschien is de ventilator van een ander type want ik vind het stil genoeg.
Ondanks dat hier een stil type voor een ander project ligt, is er geen behoefte om dat in de IC7300 te monteren.
Pas op met sommige goedkope ventilators want ze gaan minder lang mee.
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.

PA3DZA
Berichten: 66
Lid geworden op: 30 nov 2007, 22:18
Locatie: Lottum

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#6 Bericht door PA3DZA »

ik heb hem ook vervangen, hoor nu niks meer.
perfect gelukt.

Martien.

Gebruikersavatar
PA3DAT
Berichten: 5542
Lid geworden op: 21 sep 2008, 08:08
Roepletters: PA3DAT
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#7 Bericht door PA3DAT »

Met zo'n Noctua ventilator?
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W

PA0LMD
Berichten: 1790
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#8 Bericht door PA0LMD »

Ik ben geen fan van het vervangen van fans :D door niet originele types.
Op zijn minst moeten de specificaties gecontroleerd worden qua luchtverplaatsing men stroomverbruik.
Meten is (z)weten

PA3DZA
Berichten: 66
Lid geworden op: 30 nov 2007, 22:18
Locatie: Lottum

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#9 Bericht door PA3DZA »

ja met een noctua,
kijk maar eens bij de razzies van de afdeling KAR. als ik me niet vergis,
daar staan ook de eigenschappen bij.

Martien.

hier een link. https://www.pi4raz.nl/razzies/razzies201612.pdf

niet van Kar maar Zoetermeer.

Martien.

Gebruikersavatar
PA3DAT
Berichten: 5542
Lid geworden op: 21 sep 2008, 08:08
Roepletters: PA3DAT
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#10 Bericht door PA3DAT »

He bedankt! Interessant, heb het hele artikel meteen gelezen.
Ziet er goed uit, niet Leo?
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W

PA0LMD
Berichten: 1790
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#11 Bericht door PA0LMD »

Ja, interessant Aloys. Overigens is "iets" minder luchtverplaatsing wel 20 %, maar als de set zo koel blijft als in het artikel aangegeven zal het allemaal wel meevallen.
Meten is (z)weten

Gebruikersavatar
PA3DAT
Berichten: 5542
Lid geworden op: 21 sep 2008, 08:08
Roepletters: PA3DAT
Locatie: Kampen
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#12 Bericht door PA3DAT »

Ik zet het volume meestal zo laag mogelijk. In cw vind ik die ventilator heel storend; het overstemt mijn
monitor-toontje enkele seconden wanneer ik begin te seinen. Dan moet je dus "blind" seinen :D
Met de koptelefoon op heb ik er geen last van, maar ik vind het niet echt fijn...
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W

pa1bvm
Berichten: 3114
Lid geworden op: 17 mar 2010, 17:31
Roepletters: PA1BVM
Locatie: Schijndel

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#13 Bericht door pa1bvm »

gebruik hier een 7300 alleen met een transverter van 28 Mhz naar 432 Mhz
met een kleine modificatie kon ik de transverter aansturen met +/- 30 milliwatt uit de 7300
Het plugje in de 7300 dat naar de eindtrap loopt eruit .. op het kabeltje een contraplunje en een weerstandje van 50 ohm ter afsluiting van de ingang van de eindtrap.
Dan een dun stukje coax door de achterkant prutsen en via een 28 MHZ bandfilter naar de TX ingang van de transverter
RX van de transverter naar de " normale " ingang van de 7300 ..

alle functies blijven werken ,, vermogen is zelfs nog regelbaar
Eerste EME qso's zijn alweer gemaakt in wsjt65b mode ( 2 x 23 elements , met 150 watt ... wel tegenstations met veeeeeeel ERP )
stabiliteit op 28 Mhz is prima .. moest wel even wennen aan de instellingen van een SDR ontvanger
maar ook de " interne " geluidskaart werkt prima ..
maar het gaat stukken beter als met een bejaarde IC-746
noise blanker noise reduction zijn echt heel prettig bij een 7300 ..

Heb hier nog wel een andere fan liggen .. die moet er nog een keer in ..maar met 30 milliwatt output wordt het niet echt warm ...

Ik wacht op het VHF/UHF broertje van de 7300 .. hoop dat ik dan ook zonder transverter met EME aan de slag kan ..
dan kan de 7300 weer origineel gemaakt worden voor 4 en 6 meter .. oja .. en misschien af en toe ook een QSO op HF .. :lol: :lol: :lol:

jammer dat er geen extra stukje software is om de frequentie uitlezing voor de gek te houden door er intern 404 Mhz of 116 Mhz bij op te tellen ..dat kon nou net met een K2 Elecraft weer wel ..

73 Rick

PA0LMD
Berichten: 1790
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#14 Bericht door PA0LMD »

pa1bvm schreef:gebruik hier een 7300 alleen met een transverter van 28 Mhz naar 432 Mhz


Heb hier nog wel een andere fan liggen .. die moet er nog een keer in ..maar met 30 milliwatt output wordt het niet echt warm ...


73 Rick
Nee, niet van die 30 mW, maar wel van de amperes ruststroom van de PA :D
Meten is (z)weten

pe1cmo
Berichten: 1426
Lid geworden op: 21 mar 2015, 19:42
Roepletters: pe1cmo
Locatie: Lelystad
Contacteer:

Re: IC-7300: lawaaiige ventilator vervangen?

#15 Bericht door pe1cmo »

Het aantal m3 van die andere ventilator is wel minder, maar wat ik mis is de luchtdruk die de ventilator maakt. Dat in combinatie met het aantal m3 bepaald de koeling, want de luchtdruk bepaald hoe de lucht langs het koelprofiel gaat. Het aantal m3 in de vrije lucht is niet het aantal m3 in een behuizing of een koelprofiel.

Kortom, je moet de temperatuur van je zender meten na bijvoorbeeld 10 minuten continu aan, en dat ook met de andere ventilator. Dan zie en hoor je het verschil.

Plaats reactie