Dyslexie en CW leren ?

Alles over morse.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
pe1rdp
Berichten: 711
Lid geworden op: 22 dec 2006, 23:46
Roepletters: pe1rdp
Locatie: Veldhoven
Contacteer:

Dyslexie en CW leren ?

#1 Bericht door pe1rdp »

Toen ik op school zat in de 70s en 80s merkte ik dat ik moeite had met lezen. Ik zag de letters, ik wist de betekenis maar bij lezen had ik veel moeite met het automatiseren: het zien van letters en deze automatiseren naar woorden. Dus zonder erbij na te hoeven denken.
Nu, jaren later, vermoed ik dat ik dyslexie heb maar dit "bestond toen nog niet". Ik kreeg het advies: meer moeite doen om te lezen. " En geen stripboeken maar echte literatuur"!

Nu, jaren later, merk ik hetzelfde bij een van mijn kinderen. Prima cijfers op school maar taal en vooral lezen is rampzalig. Ik heb maar mijn kind een professionele test laten doen en inderdaad: "100% dyslexie". Bij het slotgesprek vertelde de specialist dat iemand met dyslexie moeite heeft met het automatiseren van letters en klanken om er vervolgens woorden van te maken.

Toen dacht ik meteen aan een ander iets waar ik tegenaan loop. Sinds de corona lockdown ben ik eindelijk eens serieus begonnen met CW. Het alfabet had ik als kind al geleerd, dat was geen probleem. En ik was al vrij vlug op snelheid. Standaard QSO's op 25wpm lukken nu vrij aardig tot goed.
Maar ja, je wil steeds sneller en ik merk dat ik maar niet over de 28 a 30 wpm grens kom. Ik oefen callsigns in lcwo.net en ik ben al ruim een jaar dagelijks (ja echt elke dag!) aan het oefenen op 30 wpm maar van de 25 calls heb ik er maar 10 - 15 goed. Soms een uitschieter naar boven maar ik merk dat ik goed moet concenteren en de letters voor me moet zien, nadenken wat ik hoor en ze dan pas kan intypen.
Kortom: het automatiseren lukt mij totaal niet.

Ik vertelde dit aan de dyslexie specialist en zij gaf inderdaad aan dat het leren van morse voor mensen met dyslexie een stuk moeilijker is. Maar ook het verwerken van informatie bij gesproken woord. Een half uur lang luisteren naar iemand die aan het praten is en er de informatie uit halen is dan een hele opgave.

Op internet zag ik meerdere artikels hierover:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 5276800305

Maar ja "het staat op internet, dus het is waar"?
Heeft iemand anders hier ook ervaring mee?
73 Arno - PE1RDP - Veldhoven - JO21QK
http://www.qsl.net/pe1rdp/
https://www.twitter.com/pe1rdp/

on4ged
Berichten: 341
Lid geworden op: 05 aug 2014, 16:34
Roepletters: ON4GED
Locatie: Waarloos -be
Contacteer:

Re: Dyslexie en CW leren ?

#2 Bericht door on4ged »

@pe1rdp
Je geraakt niet boven de 28 à30 wpm, is dat een probleem? Ik dacht dat dit toch al een zeer behoorlijke snelheid was. Ik zou daar al heel tevreden mee zijn moest ik het op die snelheid kunnen, zelf op 20 wpm. Voor mij nog steeds geen CW, ook niet op veel lagere snelheden. Ik heb ooit wel eens een paar kleine pogingen gewaagd om het te leren, maar dat leverde helaas niks op. Ik heb een klein gehoorprobleem waardoor ik punten en strepen amper uit elkaar kan houden. Maar onlangs kwam ik iemand tegen die me de door jou hier aangehaalde LCWO aanraadde. Hij beweerde dat starten op lage snelheid niet zo goe -d is om CW te leren, je gaat dan elk signaal omzetten in zoveel punten en zoveel strepen en dat dan nog eens omzetten naar een getal of letter. Hij beweerde dat de LCWO methode startte op hogere snelheid zodat het nagenoeg onmogelijk wordt punten en strepen te tellen, en je uiteindelijk moet gewennen aan de melodietjes dei je te horen krijgt i.p.v. punten en strepen. Intussen vernam ik van mijn neef in Duitsland dat hij bij zijn legerdienst ook CW moest leren. Daar lag de snelheid van in den beginne op 100. Blijkt naderhand dat het 100 tekens p/m waren, wat bij ons overeenkomt met 20 wpm. Dus daar speelde men blijkbaar ook op het herkenen van de melodie i.p.v. de punten en strepen te tellen.Hoewel het intussen al wat laat geworden is (leeftijd 68jr.) om nog te beginnen met CW leren moet ik toch minstens nog eens een poging wagen met LCWO. Wie weet levert het toch wat op.
73 de on4ged - Günther
https://www.qrzcq.com/call/ON4GED

Gebruikersavatar
PH2LB
Berichten: 1432
Lid geworden op: 06 mar 2013, 20:31
Roepletters: PH2LB
Locatie: Almelo/JO32HI
Contacteer:

Re: Dyslexie en CW leren ?

#3 Bericht door PH2LB »

Hier herken ik me wel in. Ik ben ook van begin 70 en hoewel ik veel kennis had en op sommige punten zelf mijn (leef)tijd ver vooruit, was ik een dom kind want ik kon heel matig lezen en schrijven *. Kreeg dan ook het advies om maar een vak te gaan leren op de LTS (heb ik ook gedaan om vervolgens maar zelfs nog afgestudeerd op de HTS, het half jaar UT was leuk, maar niet mijn ding).

Wat jij omschrijft heb ik me ook al meerdere keren afgevraagd. Ik zelf ben al jaren bezig met morse leren (zonder druk van het moet, dus af en aan) en standaard Q-codes,en afkortingen klinken mij als muziek in de oren (hoef ik geen moeite voor te doen), maar als ik bij de call-signs kom en letter moet combineren (en het voor me zien zoals jij dat omschrijft) gaat het bij mij mis. En dan nog maar te zwijgen als de OM's een verhaaltje aan het sleutelen zijn.

Van de OM's die ik ken die goed kunnen sleutelen en zelfs op hoge snelheden, is er volgens mij geen een dyslexie-s. Dus er zou zo maar een verband kunnen zijn.
Gelukkig hebben we ook nog spraak en digitale modi, en als je verhaaltjes wil type RTTY.

Maar respect voor je discipline en dat je er zo voor gaat. En 25wpm is gewoon heel netjes. Ik zou er al super tevreden mee zijn :D

* = mijn dochter had het zelfde probleem en hebben we laten testen, duidelijk gevalletje dyslexie en door 2 jaar intensieve training gaat lezen en schrijven haar nu heel goed af.
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB

Plaats reactie