Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 03 maart 2021, 03:47

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 05 dec 2013, 12:50 
Offline

Geregistreerd: 19 maart 2012, 15:05
Berichten: 60
Weet iemand ook waarom NPO protectie level EEP-3B (kanaal 12c) gebruikt? Daardoor is uw DAB+ signaal sterk verslechterd en in de Randstad zitten er nu ook veel gaten in de ontvangst. VCR (commerciële omroep, kanaal 11C)
gebruiken EEP-3A met een beter resultaat.

Weet iemand ook welke vormen van DAB+ er nog meer zijn? EEP-3C enzovoorts bijvoorbeeld?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2013, 15:27 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 apr 2013, 08:29
Berichten: 138
Woonplaats: Utrecht
luistervink schreef:
Weet iemand ook waarom NPO protectie level EEP-3B (kanaal 12c) gebruikt? Daardoor is uw DAB+ signaal sterk verslechterd en in de Randstad zitten er nu ook veel gaten in de ontvangst. VCR (commerciële omroep, kanaal 11C)
gebruiken EEP-3A met een beter resultaat.

De enige uitspraak die er ergens uitgekomen is van de NPO: "ruimte voor extra themazenders".
In theorie kunnen er nu nog 15 services bij komen: er zijn 540 vrije 'Capacity Units' CUs en een 64 kbit dab+ aac service met level 3-A kost 36 CUs.
Met het huidige gebruik van 9 stuks 64 kbit dab+ aac services, 324 CUs in gebruik is er nog heel veel ruimte voor foutcorrectie.
luistervink schreef:
Weet iemand ook welke vormen van DAB+ er nog meer zijn? EEP-3C enzovoorts bijvoorbeeld?

Het hele setje:
Code:
Protection level               1-A  2-A  3-A  4-A
Convolutional coding rate      1/4  3/8  1/2  3/4

Protection level               1-B  2-B  3-B  4-B
Convolutional coding rate      4/9  4/7  4/6  4/5

3-A is dus 1/2: 1 bit data komt overeen met 2 bits 'in de lucht'. 3-B is 4/6: 4 bits data komen overeen met 6 bits in de lucht.

_________________
Koos van den Hout callsign PE4KH


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2013, 18:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 945
Woonplaats: Amsterdam
Wie heeft er nu al (of: nog) een DAB ontvanger? Heb er ooit mee geklooid (PCI kaart in PC om dumps te maken van Slam FM, Edit den Doosch) maar dat was bijna tien jaar terug. Iedereen gebruikt FM radio of DVB-T. Oh wacht, dat was DVB-T! :lol:

Maar afgezien daarvan, hoe kan 3A (FEC 1/2 oftewel 3/6) nu een veel beter resultaat geven dan 3B (FEC 4/6)?

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2013, 19:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 apr 2009, 22:45
Berichten: 374
Woonplaats: JO22XF
Ik heb een Noxon Dradio 110. Handig modelletje en één van de weinigen met een antenne-connector.
Maar er is ook een te downloaden (Nederlands..) Software programma ; Dit draait op een RTL-stick

http://www.sdr-j.tk/index.html


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2013, 21:58 
Offline

Geregistreerd: 19 maart 2012, 15:05
Berichten: 60
Wat ik verder niet zo goed begrijp: Bij DAB+ zenden ze landelijk uit op één kanaal 11C. Dit zouden ze bij DVB-T ook kunnen doen? Echter niet bij Nederland, 1, 2, 3 en regio TV. Dit omdat het vierde kanaal van de regio afwijkend is.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2013, 18:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 945
Woonplaats: Amsterdam
DVB-T gebruikt een heel kanaal (8 MHz UHF/ 7 MHz VHF). Het kan wel smaller (2 MHz) maar de consumentendozen hebben doorgaans geen firmware die dat snapt.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2013, 21:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 apr 2013, 08:29
Berichten: 138
Woonplaats: Utrecht
luistervink schreef:
Wat ik verder niet zo goed begrijp: Bij DAB+ zenden ze landelijk uit op één kanaal 11C. Dit zouden ze bij DVB-T ook kunnen doen? Echter niet bij Nederland, 1, 2, 3 en regio TV. Dit omdat het vierde kanaal van de regio afwijkend is.

De dekkingsgebieden van de UHF frequenties zijn niet landelijk maar als je heel goed gaat kijken zul je zien dat alleen van de multiplex met NL1/2/3+regio de grenzen ongeveer overeen komen met de regionale TV grenzen, voor de andere multiplexen lopen de grenzen nogal door elkaar. En er worden wel single frequency netwerken (SFN) gebruikt waarbij dus meerdere zenders hetzelfde signaal uitzenden.
De 'waarom' zal wel zitten in verschillende eigenschappen van UHF (waar DVB-T nu zit) versus VHF band III (waar DAB+ zit).

_________________
Koos van den Hout callsign PE4KH


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 dec 2013, 11:31 
Offline

Geregistreerd: 10 apr 2006, 16:03
Berichten: 704
Woonplaats: Oisterwijk
Heb het sinds deze zomer in de auto, wil nu echt niet meer zonder hoor...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 dec 2013, 13:53 
Offline

Geregistreerd: 19 maart 2012, 15:05
Berichten: 60
Ik had juist begrepen dat dit met het buitenland in de knel zit?

Je hebt namelijk UHF kanaal 33 in Groningen stad zitten en kanaal 33 Hoogersmilde!

Bron: http://radio-tv-nederland.nl/dvbt/digitenne-kpntv.html


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 dec 2013, 21:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 apr 2013, 08:29
Berichten: 138
Woonplaats: Utrecht
luistervink schreef:
Ik had juist begrepen dat dit met het buitenland in de knel zit?

Je hebt namelijk UHF kanaal 33 in Groningen stad zitten en kanaal 33 Hoogersmilde!

Dat laatste kan dus omdat die twee zenders synchroon exact hetzelfde signaal uitzenden waarbij een ontvanger die de 2 verschillende signalen ziet ze binnen krijgt binnen de 'guard time'. Dit is dus zo'n Single Frequency Network. De 'guard time' is een tijdsfactor binnen DVB-T en DAB waarbinnen het digitale signaal stabiel is zodat reflecties geen bitfouten veroorzaken.
Op https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Audio_Broadcasting#Modulation staat een betere uitleg dan ik zo gauw kan verzinnen.

_________________
Koos van den Hout callsign PE4KH


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 dec 2013, 08:48 
Offline

Geregistreerd: 19 maart 2012, 15:05
Berichten: 60
Gaan ze de zendamateurs ook nog eens digitaliseren? :D C2000 geeft allemaal problemen zo ik begrepen heb. Ik vind dat digitaal wel kan maar je moet analoog ook als backup hebben? Want met analoog signaal kun je soms in ruis nog wel iets ontvangen. Bij digitaal valt de complete verbinding weg, zeker met condities?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 dec 2013, 12:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 945
Woonplaats: Amsterdam
Wie is "ze"? Ik ben zelf bezig met digitale modi (DVB-T). Zeker bij een royale foutcorrectie is een signaal wat anders niet meer neembaar is wel digitaal te decoderen.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 12 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling