Pagina 1 van 3

Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 18 aug 2017, 18:37
door PA3GNZ, Tjeerd
Als ik onderstaande publicatie goed begrijp is het niet meer toegestaan om APRS signalen van anderen te digipeaten. Mits je hier een vergunning voor hebt.

https://www.veron.nl/nieuws/repeater/

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 18 aug 2017, 20:19
door PE2AAB
Voor een digi moet je een ATOF hebben inderdaad.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 18 aug 2017, 22:37
door pe1rdp
Niets nieuws volgens mij.
Ook in de tijd van packetradio was het onbemand digipeaten van packets alleen toegestaan aan ATOF houders, toen heette dit nog een BT.
Echter het leek erop dat het onbemand aan laten staan van een TNC oogluikend werkt toegestaan.

Deze regel betekent zeker niet het einde van het APRS netwerk. Rondom Eindhoven zijn juist enkele zeer goed werkende I-Gate APRS stations QRV.
Stations die niet uitzenden maar alleen ontvangen en packets doorgeven naar het aprs netwerk via internet.

Om zo'n i-gate te runnen heb je zelfs geen zendvergunning of machtiging nodig. Je ontvangt tenslotte alleen. (Maar, of het mogelijk is om een passkey te krijgen zonder call weet ik eigenlijk niet).

Op deze manier zijn er veel minder niet-mobiele zenders actief waardoor het aprs netwerk juist beter gaat werken. Mobiele stations worden hierdoor namelijk minder weggedrukt door fixed stations.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 18 aug 2017, 23:40
door pe1rxq
pe1rdp schreef:Maar, of het mogelijk is om een passkey te krijgen zonder call weet ik eigenlijk niet.
Per definitie niet aangezien de passkey een gehashde versie van de bijbehorende call is.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 19 aug 2017, 09:49
door PE2AAB
Een passkey kan worden gegenereerd aan de hand van een call (of iets wat daar op lijkt).
In het rijtje iGates van het Poolse Microsat staat steevast de 'call' PIGEON nabij de Ollanders ;-)

Daarboven staan wij Arno :-D

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 19 aug 2017, 10:22
door PA3GNZ, Tjeerd
een IGATE is inderdaad de oplossing en kan nog steeds.

Mijn opmerking was meer bedoeld als zijn het netwerk via radio alleen. Volgens mij zijn er niet zoveel ATOF digipeaters meer.
Degene in Utrecht stad zie ik al enkele maanden niet meer, PI1APU.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 21 aug 2017, 11:10
door Thijzer
Tja, het hele APRS netwerk van jaren geleden hing aan elkaar van digi's zonder vergunning. Ik heb ook jaren een digi gedraaid, die is enkele maanden geleden gesneuveld en ik heb te weinig zin en tijd gehad het in orde te maken.

Oorspronkelijk was het zo, dat je APRS kon meekijken door alle uitgezonden packets te ontvangen en na een tijdje had je de hele kaart in de regio gevuld. Tegenwoordig kijk ik op APRS.fi en is het digipeaten via de ether niet meer belangrijk geworden. Jammer op zich, maar ja.

Dus ik denk erover om een Igate te maken met een Raspberry Pi, dat kost bijna niks en oude scanners zijn goedkoop te vinden om dit succesvol te maken. Dus geen einde van APRS, hooguit een verandering maar wel jammer voor het aspect van digipeaten via de radio inderdaad.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 21 aug 2017, 11:37
door PA3GNZ, Tjeerd
Thijzer schreef:Dus geen einde van APRS, hooguit een verandering maar wel jammer voor het aspect van digipeaten via de radio inderdaad.
zo bedoelde ik het ook. :wink:

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 08 feb 2018, 22:08
door pa2snk
digipeaten doen we alleen via rf in geval van pi1snk-7 en pi1dhr-7.
igates, leuk maar niet in mijn geval dat kunnen anderen veel beter.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 10 feb 2018, 14:49
door sottezero
Is er nu nog sprake van een ' landelijk dekkend ' APRS netwerk voor porto/mobiele station in Nederland?
De gateway die ik voorheen gebruikte doet het al een tijdje niet meer en de gateway die mijn APRSDROID heeft doet ook al weken niets meer.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 14 feb 2018, 16:39
door Thijzer
Nee, APRS is niet dekkend maar je kunt eens op aprs.fi kijken en dan in het menu een filter aanzetten met allen digipeaters en I-gates. Dan zie je waar veel stations zitten en waar weinig.

Overigens werkt mijn I-gate uitstekend: Raspberry-pi 3 en een RTL/SDR stick, verder niks. Dat werkt echt super goed i.c.m. Direwolf.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 14 feb 2018, 22:04
door PF9ZX
Als je aprs.fi bekijkt zie je dat het behoorlijk druk is overal. NHN is wel redelijk rustig.

Mijn eigen IGATE werkt ook goed en is ook heel simpel. UI-view32 + Leixen VV898 aan een Diamond X-200, meer niet. Welliswaar niet 24u p/d maar wel als het kan iedere dag van +/- 9:00u tot zeker 22:0u.

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 22 mar 2019, 13:31
door radioshack
Sinds dit jaar mag ik mij sysop noemen van PI1APA; de APRS digipeater van Apeldoorn. De digi bestond al en ik heb het beheer overgenomen van de vorige sysop. Omdat het APRS betreft zijn de kosten voor de vergunning zeer schappelijk. De kosten zijn vele lager dan van een phone repeater. Dus de financiƫle "drempel" om een digipeater te starten is nihil.

Technisch gezien is de investering ook beperkt. PI1APA bestaat momenteel uit een Bosch KF chip zendontvanger, een Raspberry Pi controller en een PK-88 TNC. Dus de investering is ook beperkt.

Het APRS "landschap" is wel veranderd. In den beginne ging al het verkeerd via de lucht. Vandaar dat er in Radio Kootwijk een digi (PI1APK) stond opgesteld om over de heuvel te komen zodat er een link ontstond tussen Apeldoorn (PI1APA) richting Utrecht. Tegenwoordig zijn er meer iGates die voor het APRS-IS (Internet Stream) netwerk zorgen. Een digipeater is goed voor regionaal bereik en werkt prima als doorgeefluik naar een digi in de buurt. Daarmee is de digi in Radio Kootijk ook vervallen. Door Arduino's en bijvoorbeeld Raspberry Pi's en bergen aan sensoren is het interessanter dan ooit om iets met APRS te doen. Zo ben ik al met plannen bezig om een APRS weerstation te maken dat aan de digi van Apeldoorn gekoppeld wordt. Ik zie grote kansen voor APRS, dus er is nog een mooie toekomst voor APRS. Alleen is het APRS systeem geƫvalueerd naar een nieuwe vorm. In het begin van APRS was een GPS ontvanger zelfs niet eens te betalen.

Ik heb in januari de statistieken even opgezocht en ik kom uit op de onderstaande actieve stations in Nederland:
PA 774
PB 24
PC 42
PD 752
PE 368
PF 6
PG 23
PH 51
PI 215

Wereldwijd zijn er 30.000 APRS stations waarvan 8.000 RF stations en 22.000 internet stations. Er zijn daagelijks 1.000 mobiele stations en 2.250 weerstations actief.

Nb, met een ontvanger, Raspberry Pi en een internetverbinding is een iGate te starten zonder dat er een vergunning voor nodig is. Dus leve APRS! 8)

Voor de liefhebber is er informatie over PI1APA te vinden op http://www.pi1apa.nl (site in wording)
Voor de liefhebber is er informatie over digipeaters in het algemeen te vinden op http://www.digipeater.nl (site in wording)
Naast http://www.aprs.fi is http://www.aprsdirect.com ook een zeer mooie site, daar kan je ook range plots zichtbaar maken zoals hieronder weergegeven.
map.png

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 22 mar 2019, 15:51
door pa0ejh
APRS deed ik vroeger al met een KF161 een TNC met een PIC628 en een GPS, tegenwoordig gebruik ik mijn Telefoon voor APRS.

Werkt ook goed, en kost maar een beetje extra Data...

Maar het nut van weerstations heb ik nooit in gezien, heeft ook niets met onze Hobby vandoen, de meeste werken gelukkig via Internet....

Als ik het weer wil zien, kijk ik naar buiten of op Buienradar......het is vermoedelijk door APRS.FI er in geslopen...nutteloos...

Re: Einde APRS netwerk??

Geplaatst: 22 mar 2019, 16:23
door PA1AIS
Ik vind persoonlijk dat APRS weerstations een enorme vervuiling zijn voor de gebruikers. Als je op de kaart kijkt wordt je beeld sterk vervuild door alle stations die niets met APRS te maken hebben!
Ik doe zowel RF als ethernet APRS, maar op de kaart staan vele ongewenste objecten naar mijn mening.