De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

Allerlei informatie en nieuwtjes over de diverse repeaters.
Bericht
Auteur
TheoP
Berichten: 841
Lid geworden op: 08 jun 2023, 11:33
Roepletters: PE1OPQ

Re: De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

#16 Bericht door TheoP »

Gezien de grote stiltes op de repeaters werken ze erg goed :D

Theo

pe1hzg
Berichten: 941
Lid geworden op: 09 nov 2006, 10:23
Locatie: Eindhoven

Re: De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

#17 Bericht door pe1hzg »

TheoP schreef: 28 mei 2024, 16:35 Gezien de grote stiltes op de repeaters werken ze erg goed :D
Daar zit wel een dingetje. Zoals wellicht bekend is een locatie voor repeaters niet gemakkelijk en dat wordt steeds erger. En het spectrum wordt steeds meer vervuild. De locatie van de 2m repeater (en nu dus ook de 70cm repeater) is het High Tech Center in Waalre, en alhoewel Philips daar nu weg zit, zitten er allerlei bedrijfjes met allerlei experimenten. Heel vroeger stond de 70cm repeater op de TUE, dat was de binnenstad, en dar heb ik het nodige over de ingang zien waaien (en over de repeater horen komen). Afgezien van dat dit hinderlijk is, mag 't ook niet, maar de realiteit is dat dit steeds meer gebeurt.
Dan kun je zeggen "moet de repeater ergens anders naar toe" maar je bent al blij als er ueberhaupt een locatie te vinden is want er zijn recent al de nodige opstellingen titsup gegaan nadat de locatie verdween..

En natuurlijk is er ook de ellende van tropo.

Het gebrek aan technische activiteit is een heel ander probleem (en IMHO veel ernstiger) en dat heeft niets met repeaterbeheer te maken..

GJ

TheoP
Berichten: 841
Lid geworden op: 08 jun 2023, 11:33
Roepletters: PE1OPQ

Re: De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

#18 Bericht door TheoP »

Ik loop nog niet zo lang mee als zendamateur, maar ik heb eigenlijk nog nooit tropo gehoord welke ongewenst was.
Eindelijk komt er iets of iemand op de repeater :D
Storingen op de ingang is een ander geval, maar of je dit oplost met subtonen?
De storing blijft ook als er iemand wel overheen komt.

Wel staat mijn de oorlog tussen de phone repeaters van Leer DLD en Heerenveen Friesland op 145.700 voor tientallen jaren geleden voor de geest.
Deze zaten te dicht op elkaar en dus flink in elkaars zend vaarwater.
Boze tongen beweerden dat het kwam door gebrek aan planning van de toenmalige Nederlandse coördinatie.
De subtonen zouden dit veranderen was de gedachten.
Lachen man, ze bleven elkaar storen op de uitgang en op de ingang kwam nooit een Duitser of in Leer een Nederlander.
Ja om zo af en toe elkaar de huid vol te schelden, zendamateurs zijn dan altijd nette mensen :(
De subtonen brachten geen oplossing, want de scheld partijen gingen inc subtoon gewoon door.
Het voordeel was wel dat de thuis repeater verschoond bleef hiervan.
Nu is de oorlog voorbij de repeaters worden, behalve op de zondagmorgen, bijna niet meer gebruikt.
En voor Leer is het zendbereik behoorlijk terug gelopen toen ze van TV zendtoren af moesten in Leer.

Theo

Gebruikersavatar
Thijzer
Berichten: 1402
Lid geworden op: 25 feb 2011, 10:25

Re: De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

#19 Bericht door Thijzer »

PA0LMD schreef: 27 mei 2024, 17:08
Ook onze PI3APD hebben we jaren geleden al van CTCSS moeten voorzien om te voorkomen dat de repeater openging op signalen die voor een andere repeater op 145.725 waren bedoeld.
Oh waren jullie dat?! :D
Hier op ZLB vroeger met goed weer wel last gehad van Apeldoorn en Namen, toen was het voldoende om te repeater met een 1750Hz te openen en eenmaal open, bleef ie open. Nu met CTCSS is dat probleem nagenoeg opgelost.

PI3ZLB zendt de subtoon ook uit waardoor je radio stil blijft bij andere (stoor-)signalen. Afhankelijk van de kwaliteit van je radio kan het wel even duren voordat hij detecteert en de squelch opent.

PA0AA
Berichten: 398
Lid geworden op: 29 dec 2007, 21:00
Roepletters: PA0AA
Locatie: Heelsum - Brunssum - Bonaire
Contacteer:

Re: De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

#20 Bericht door PA0AA »

TheoP schreef: 28 mei 2024, 18:55 .......Het voordeel was wel dat de thuis repeater verschoond bleef hiervan........
Wat ik mezelf eigenlijk afvraag; Heeft iemand wel eens geprobeerd om gelijktijdig twee afzonderlijke CTCSS tonen
mee te sturen ?
Of wordt het signaal dan dusdanig aangetast door intermodulatie producten, en andere rommel,
zodat het oorspronkelijke audio niet meer bruikbaar is ? :?
Niet dat dit nuttig is, maar gewoon om te kijken of je twee repeaters tegelijk open kan krijgen.
NB. Wel meteen het experiment weer beëindigen, want we zijn er als amateurs om te experimenteren,
en niet om elkaar te pesten ...... :wink:

73, Ruben, PA0AA.

PA0LMD
Berichten: 2297
Lid geworden op: 20 aug 2010, 20:29
Roepletters: PA0LMD
Locatie: Oldebroek
Contacteer:

Re: De subtoon bij (Nederlandse) repeaters.

#21 Bericht door PA0LMD »

Thijzer schreef: 31 mei 2024, 08:33
PA0LMD schreef: 27 mei 2024, 17:08
Ook onze PI3APD hebben we jaren geleden al van CTCSS moeten voorzien om te voorkomen dat de repeater openging op signalen die voor een andere repeater op 145.725 waren bedoeld.
Oh waren jullie dat?! :D
Hier op ZLB vroeger met goed weer wel last gehad van Apeldoorn en Namen, toen was het voldoende om te repeater met een 1750Hz te openen en eenmaal open, bleef ie open. Nu met CTCSS is dat probleem nagenoeg opgelost.

PI3ZLB zendt de subtoon ook uit waardoor je radio stil blijft bij andere (stoor-)signalen. Afhankelijk van de kwaliteit van je radio kan het wel even duren voordat hij detecteert en de squelch opent.
Ja, dat waren wij :) en wij hadden weer last van een duitse repeater !
Meten is (z)weten

Plaats reactie