Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 09 jul 2020, 07:02

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 28 jun 2020, 20:05 
Offline

Geregistreerd: 29 dec 2007, 21:00
Berichten: 54
Woonplaats: Amersfoort / Bonaire / Brunssum
Op dit moment overweeg ik de aanschaf van een goedkoop, maar goed setje om smalband FM op tien meter te gaan doen, in het bijzonder t.b.v. duplex met 2 meter, of 70 cm.
Nu ben ik een setje tegen gekomen van de bekende 27 MHz bakken producent, nl. President.
Van dit merk is er al een tijdje een "echte" Ham Radio uit, te weten de President Ronald, deze is geschikt voor AM / FM op de tien en twaalf meter band, heeft een VFO mogelijkheid, en
een ( regelbaar ) vermogen van 50 Watt. De prijs is slechts € 139,95 :-)
Zie ook https://www.cbshop.com/President_Ronald_Export
( NB. De bovengenoemde leverancier is slechts een voorbeeld, ik heb er geen commercieel belang bij :-) )
Mijn vraag: Zijn er ook mensen op regelmatige basis QRV in FM op de 24,9 MHz band ? Wat zou de beste QRG zijn, om zo min mogelijk overlast te geven aan de
overige gebruikers ? ( SSB, Data, CW )
Uiteraard moet er bij deze experimenten wel rekening gehouden worden met de condities, ik wil met mijn FM signaal niet het DX plezier vergallen van de overige amateurs..... ;-)
Persoonlijk dacht ik aan een frequentie rond 24.980 MHz.
Eventueel zou er AM gebruikt kunnen worden, dat is ook in SSB te decoderen, en heeft minder bandbreedte dan FM. Met behulp van een evt. in de shack aanwezige meetzender is dan
zo nodig het SSB signaal van het tegenstation te decoderen.
Ik hoor het wel, :-)
Greetz en 73, René Ruben, PA0AA.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 06:47 
Offline
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 maart 2008, 15:05
Berichten: 2697
Woonplaats: Heerenveen (JO22xx)
Als ik naar het IARU bandplan kijk, dan is op 10m het deel voor FM (of andere modes van max 6kHz breed) vanaf 29.000 MHz, met simplex verbindingen tussen 29.100-29.200.

Op 12m is er geen deel te vinden met een bandbreedte van meer dan 2.7 kHz en die band is ook maar 100kHz breed. Ik zou daar zelf geen FM gaan doen.

_________________
www.PC5E.nl, Robert Elsinga, communicatie enthousiasteling, zendamateur (PC5E/AC2E/SP20EJ), scannerluisteraar, lokaal/regionaal/nationaal/internationaal scout, IT Security Expert
Icom IC7300, Icom IC-7000, X50N (14m asl), Diamond WD330S (sloper, 6-12m asl), Kenwood TH-F7E, 2x Anytone AT-D578UV (base, mobile), 3x Anytone AT-D878UV, MMVDM duplex hotspot, 20x Baofeng BF888S, Uniden UBC3500XLT, Whisteler TRX1
Op mijn site o.a. Examenuitwerking N/F, EMC apparatuur overzicht, Scannerfrequenties NL e.o


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 09:48 
Offline

Geregistreerd: 29 dec 2007, 21:00
Berichten: 54
Woonplaats: Amersfoort / Bonaire / Brunssum
elsinga schreef:
Op 12m is er geen deel te vinden met een bandbreedte van meer dan 2.7 kHz.........


Je hebt gelijk, die 2,7 kHz had ik even over het hoofd gezien. :-(

Het enige, wat je er dan volgens de geldende regels in kwijt kunt, als je gebruikmaakt van deze President set in ongemodificeerde vorm is A2A, met een toontje van max. 1350 Hertz.
Zo zou je bijv. een morsecursus kunnen uitzenden voor de lokale amateur-afdeling.

Dit nu wetende, vraag ik me wel af, wat de beweegreden geweest is van de firma President, om deze set met dergelijke specificaties op de markt te brengen. :?
Het gebruik als Ham Radio is voor wat betreft de 12 meter band op deze manier wel heel erg beperkt........... :roll:
73, PA0AA.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 10:52 
Offline

Geregistreerd: 01 mei 2005, 20:54
Berichten: 244
Waarom? Waarschijnlijk omdat ze er een markt voor verwachten. (En omdat de basis voor deze set waarschijnlijk al FM aan boord had... dan hoef je niks nieuws te ontwikkelen)

Het IARU bandplan is overigens geen wet. Zover ik kan zien heeft het AT dergelijke beperkingen niet opgenomen in het frequentieplan....
Het is dus niet netjes, maar wel toegestaan.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 13:08 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1536
Woonplaats: Maarssen
Zulke apparatuur wordt verkocht als zijnde "10m radios" (en nu dus ook als "10..12 m radio"), gewoon om (USA) regelgeving te omzeilen. Ze worden voornamelijk gekocht door CB gebruikers (Ja maar er zit geen CB op).

Door wat knoppen ingedruk te houden tijdens aanzetten, of door een kleine ingreep met de soldeerbout, doen ze bijv 26...30 MHz en zijn het prima radios om mee te "freebanden".

Ze verwachten een markt voor dit soort apparatuur (net zo als voor de "10m radio's"). Die markt is alleen niet die van de geregistreerd radiozendamateur.

Over FM op HF
Als de band dood is voor ruimtegolfpropagatie, zie ik geen probleem bij het gebruik van FM in een SSB segment. Alleen zie ik even niet waarom je dan geen 10m pakt. Ik zit zelf ook weleens op 10m FM in het SSB stuk. Natuurlijk niet als er Es propagatie is. Ik heb daar gewoon een stuk minder storing dan op CB. Ik doe dit overigens wel alleen met CB'ers die ook een registratie hebben.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 15:42 
Offline

Geregistreerd: 29 dec 2007, 21:00
Berichten: 54
Woonplaats: Amersfoort / Bonaire / Brunssum
PA3DJS schreef:
...... Alleen zie ik even niet waarom je dan geen 10m pakt......

Dat is nu juist de lol van het experiment !
In de grijze oudheid had ik ooit eens met een stel vrienden een vijfvoudig duplex-QSO, waarbij er één op 80 meter zat, één op 40 meter, één op 10 meter, één op 2 meter,
en de laatste op 70 centimeter, en dan was het de kunst om het gehele QSO met alle vijf gaande te houden, zonder dat het ergens begon rond te zingen... :lol:
Dus... een extra band voor dergelijke 'experimenten' is natuurlijk nooit weg. :wink:
Zoals helemaal in het begin van deze threat al aangegeven, doen we dat soort grappen alleen als de band "dood" is voor normaal DX verkeer. Ook zal ik nooit in een CW-only deel
van de band gaan zitten. Eveneens is het niet mijn bedoeling, dat de 12 meter band hier avonden lang achtereen voor ge(mis)bruikt gaat worden....


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 16:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1536
Woonplaats: Maarssen
QSL v.w.b. een (duplex)^4 of iets dergelijks QSO.

Wel grappig dat het bedrijf waar jouw link naar toe gaat alleen de "export" versie verkoopt. Hoofdoel is dus de 27 MHz markt, en dan dat deel van de markt dat lekker buiten de band wil gaan zitten.

Ik snap overigens wel waarom er meer CB'ers buiten de band gaan zitten (bijvoorbeeld vlak onder de 10 m band). Ik kan met stations op 10m prima verbindingen maken, maar waarom lukt dat niet op CB met hetzelfde vermogen, zelfde antenne (met goede SWR)?

Heel simpel: PLC!
De notch van PLC begint net onder de 10 m band.

Dat je stations die je eerst wel kunt werken op CB, niet meer kunt werken als de PLC aan gaat, moeten we volgens AT zien als "hinder". Ik vermoed dat een gelijke situatie in bijvoorbeeld het C2000 netwerk, of ontvangst van een omroepzender echt als storing wordt gezien, dit even terzijde.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 16:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 maart 2011, 14:30
Berichten: 153
Woonplaats: Tielt (Aarsele)
https://president-electronics.com/CB-Ra ... dio/RONALD

Enkel 10m versie.

_________________
73 Renaat :D ON7RA :D


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 17:06 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2009, 15:17
Berichten: 385
Woonplaats: Rotterdam
PA0AA schreef:
threat

Nee. https://www.dictionary.com/browse/threat


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 17:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1536
Woonplaats: Maarssen
ON7RA schreef:
https://president-electronics.com/CB-Radio_Ham-Radio/Ham-Radio/RONALD

Enkel 10m versie.


Helder, maar er zijn slechts eenvoudige handelingen nodig om hem breedbandig te maken. Waarom zouden ze dat nou zo eenvoudig gemaakt hebben?

Die bakkies zijn overigens niet slecht. Ik heb zelf een CRT SS 9900, en dat ding doet het prima, zowel op FM als SSB. Je neemt zo'n "10m radio" een stuk makkelijker mee dan een TS590SG.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 19:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 apr 2009, 22:45
Berichten: 352
Woonplaats: JO22XF
Ts doelt op de export versie. Daarvan is het bereik van 24,9 t/m 31,1 Mhz.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 20:04 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1249
Woonplaats: Mariahoeve
Ik heb een Anytone AT-6666 en op de doos staat dat het een 10m radio is :)

Maar hoeveel HF-only transceivers hebben ook FM-mode mogelijkheid? Ik denk dat er maar heel weinig zullen zijn die dat aan boord hebben, om de simpele reden dat je op HF normaal gezien niet in FM-mode werkt. Alleen in de 10m-band bestaat een segment voor die modulatiemode.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 20:56 
Offline

Geregistreerd: 29 dec 2007, 21:00
Berichten: 54
Woonplaats: Amersfoort / Bonaire / Brunssum
PA3DJS schreef:
ON7RA schreef:
https://president-electronics.com/CB-Radio_Ham-Radio/Ham-Radio/RONALD

Enkel 10m versie.


Helder, maar er zijn slechts eenvoudige handelingen nodig om hem breedbandig te maken. Waarom zouden ze dat nou zo eenvoudig gemaakt hebben?

Die bakkies zijn overigens niet slecht. Ik heb zelf een CRT SS 9900, en dat ding doet het prima, zowel op FM als SSB. Je neemt zo'n "10m radio" een stuk makkelijker mee dan een TS590SG.


Kennelijk levert President de "Ronald" in twee versies, :? ik heb meerdere links gevonden, waarin sets staan die af-fabriek ( dus zonder modificatie achteraf ) wel geschikt zijn voor 10 en 12 meter, dit blijkt ook uit het opschrift op de verpakking zie onder;

https://www.bellscb.com/products/tenmet ... nald_2.jpg
https://www.bellscb.com/products/tenmet ... nald_3.jpg
https://www.bellscb.com/products/tenmet ... nald_5.jpg

Voor zover ik het begrijp, loopt de originele versie van 24.890 - 24.990 en van 28.000 - 29.700, de gemodificeerde ( "export-versie" ) van 24.9 tot 30.1 doorlopend, zie ook
de links hieronder,
https://www.belarie.nl/cb_radios/presid ... T___NIEUW_
https://www.marktplaats.nl/a/telecommun ... nieuw.html
In de marktplaats-link staat ook: "........verkoopt de President Ronald alleen maar in export versie. Anders mist deze radio de gewone 27 Mc kanalen."


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 jun 2020, 21:55 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 mei 2014, 16:41
Berichten: 1536
Woonplaats: Maarssen
@PA0AA:
Ja dat klopt ze hebben een 10m variant en een 10/12 m variant van de Ronald. Beiden doen geen CB af fabriek. De "Barry" is de CB variant van de "Ronald". De Barry kan af fabriek dus alleen CB.

Die SS9900 die ik heb wordt nu ook geleverd in een 10/12 m variant, maar dan ook zonder CB af fabriek.

Ze zijn zo gemaakt dat ze makkelijk "om te bouwen" zijn naar CB (dus voor de Ronald doorlopend van 12 m tot en met 10 m), en zo worden ze hier ook verkocht (de "export" versies). Er zijn maar weinig mensen die hem zonder CB willen. Er zit niet voor niets een voor radiozendamateurs overbodige kanalenuitlezing op.

Klein beetje OT:
Als je echte een dikke 10/12m radio wilt hebben (met ook een dikke prijs), kun je deze nemen:
https://www.gijoesradioelectronics.com/ ... oduct=1371


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 30 jun 2020, 09:10 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1249
Woonplaats: Mariahoeve
PA3DJS schreef:
Wel grappig dat het bedrijf waar jouw link naar toe gaat alleen de "export" versie verkoopt. Hoofdoel is dus de 27 MHz markt, en dan dat deel van de markt dat lekker buiten de band wil gaan zitten.
En dat bedrijf heeft ook een 10 meter mobiel antenne in het assortiment :)

En "speciale" :roll: 27mc voedingen verkopen ze daar ook. Ik vraag me dan af wat daar zo anders aan is dan de voedingen die wij radiozendamateurs gebruiken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12 [Bot] en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling