Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 21 sep 2020, 01:08

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 03 dec 2019, 21:08 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2019, 05:28
Berichten: 16
Goedenavond allen, ik vraag me iets af...

In de shack heb ik twee transceivers staan en op dak één 2 meter/70 cm rondstraler. Een van de zenders is een Kenwood TR7730. Deze is in gebruik voor mijn APRS-project waarbij ik met een Raspberry Pi en een PK232, plus een eigen geschreven python script, packets ontvang en af en toe een status packet uitstuur. De andere zender is voor HF, 2 meter en 70 cm en is mijn primaire transceiver. Dit is een Yaesu 857D. Daarop zit voor de HF een ATAS 120A aangesloten.

De 2/70 rondstraler is nu aangesloten op de Kenwood. Een mogelijkheid is om de ATAS te voorzien van de radialen voor de 50m, 2m en 70cm (optioneel product van Yaesu,), maar de meeste verhalen op internet zijn negatief over de werking ervan. Je hebt dan ook een duplexer nodig.

Dan is een betere optie m.i. om de rondstraler te delen tussen beide transceivers via een antenneswitch. Nu ben ik van nature wel lui. Als ik dan kies voor een mechanische switch, bestaan die dan ook met dummyload? Het liefst wil ik namelijk dat je de antenne kunt doorschakelen naar de Yaesu, maar dat ik mijn APRS-script gewoon kan laten doorlopen. De Kenwood zal niks ontvangen (en dat geeft niet), maar ik wil niet dat 'ie stuk gaat als hij op gezette tijden een packet uitzendt d.m.v. het script, terwijl er geen antenne aan de uitgang hangt. Bestaan er dus switches die de van de antenne losgekoppelde transceiver verbinden met een ingebouwde of losse dummyload?

73,
Alexander PD0ALX


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 dec 2019, 21:43 
Offline

Geregistreerd: 16 okt 2011, 19:06
Berichten: 100
Zoiets: https://www.classicinternational.eu/ant ... mfj-1703b/ ... maar dan voor 2m en 70cm

Meestal heb je wel een probleem met hot-switchen en dat is een beetje lastig bij een script die aftrapt wanneer die dat zelf wil.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 04 dec 2019, 08:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 953
Is een circulator daar niet voor bedoeld? Dat als de antenne er niet aanhangt dat het signaal automatisch naar de aan de circulator aangesloten dummyload gaat?
Volgens mij zijn die in hülle und fülle beschikbaar gekomen bij het ontmantelen (en verpatsen) van het ATF-2 netwerk.

_________________
Proud owner of IC-7300 - IC-7100 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 dec 2019, 21:12 
Offline

Geregistreerd: 07 aug 2019, 05:28
Berichten: 16
Het script doet dit wel op vaste tijdstippen, dus daar is wel omheen te werken...

En dat heet dus een circulator? Ga ik daar eens op googelen.

Dank!

Groet,
Alexander PD0ALX


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 dec 2019, 22:48 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 402
Woonplaats: JO33JH
Ik denk dat ik nog een stukofwat circulators heb liggen, 144 en 432 MHz.
Als je belangsteling hebt wil ik een dezer dagen wel even graven.

Nanko PA0V


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2019, 00:38 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 582
Woonplaats: Eindhoven
Een antenneswitch is om twee of meer antennes te schakelen op een transceiver.

Het is niet zo fijn om twee of meer transceivers te delen met een antenne.
De vraag is wat de demping is van de switch. Als je een zender hebt van 10W (40dBm) en de switch dempt 40dB dan komt er 0dBm / 1mW op de antennepoort van de andere transceiver. De vraag is of de switch dan echt 40dB haalt.

Als daar iets mee misgaat moet je er rekening mee houden dat je bij Leo PINdiodes en ingangstorren moet laten vervangen.

Ik zou het zo niet maken, of er nog eens over denken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2019, 12:35 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2995
Woonplaats: Schijndel
het is ook niet fijn om twee antennes op dezelfde band te gebruiken met twee aparte aangesloten transceivers ..
Het is maar de vraag of de ingangs trap van de ontvanger heel blijft als er dicht in de buurt een fiks signaal komt ..

lastig dus ..


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 06 dec 2019, 21:31 
Offline

Geregistreerd: 07 apr 2018, 21:41
Berichten: 4
Een z.g.n. transfer relais met 4 poorten is de oplossing. Zijn meestal uitgevoerd met N of SMA chassisdelen. De overspraakdemping is al gauw 70 dB. Welke dummy je wil gebruiken kan je zelf uitkiezen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2019, 12:02 
Offline

Geregistreerd: 06 maart 2007, 00:23
Berichten: 489
Woonplaats: Enschede
PA2DOL Dolf schreef:
Een z.g.n. transfer relais met 4 poorten is de oplossing. Zijn meestal uitgevoerd met N of SMA chassisdelen. De overspraakdemping is al gauw 70 dB. Welke dummy je wil gebruiken kan je zelf uitkiezen.

Ik gebruik ook al een hele tijd een transfer relais om te schakelen tussen mijn ATV zender en mijn TS2000 (SSB en FM) op 23cm.
Bij mij hangen er 2 antennes aan (horizontaal en verticaal) maar een antenne en een dummyload kan natuurlijk ook prima.
Afbeelding
Je kunt zelfs een constructie bedenken op de PTT uitgang van je APRS tranciever waarbij het relais automatisch kort omschakelt als je APRS op zenden gaat, op dat moment hoor je je tegenstation even niet maar als je op de dummy gaat zenden is de kans groot dat je de ingang van de andere tranciever toch dicht druk dus je hoort sowieso al niets.
Als je het helemaal mooi wilt maken kun je ook van beide trancievers de PTT gebruiken en FM voorrang geven op APRS.

Tijdens het zoeken naar een afbeelding kwam ik er ook 1 tegen in schakelaar uitvoering:
Afbeelding


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2019, 18:09 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 402
Woonplaats: JO33JH
Wat is er mis met een circulator?
Niet dat ik persé van mijn circulators af wil, maar het lijkt mij
de elegantste oplossing.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 07 dec 2019, 20:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1680
Woonplaats: Brunssum
Ik ken maar 1 toepassing van een Circulator, en dat is tussen de Zender en de Antenne.

Bijlage:
Circulator.png
Circulator.png [ 1.99 KiB | 1596 keer bekeken ]


De zender aan poort A van de circulator, de Antenne aan poort B en aan poort C hangt een Dummyload, als er iets mis gaat met de Antenne of antenne kabel, zal de gereflecteerde energie van poort B naar poort C worden geleid, en in de Dummyload in warmte worden omgezet.
Ook moet de Circulator voor het gebruikte Freq. gebied geschikt zijn, en heeft afregeling nodig, je kunt niet een willekeurige Circulator van de plank pakken...
Wanner je een Z/O aan poort A hangt kun je alleen zenden, je ontvanger hoort niets want je ontvangen signaal wordt naar poort C geleid.

In een repeater kan de circulator ook gebruikt worden, tussen Duplexer en de Antenne, zend kant van de Duplexer aan poort A, ontvang kant aan poort C en de Antenne aan poort B
hiermee wordt de isolatie tussen zender en ontvanger nog met 30~40dB vergroot...... Minpunt is, als de SWR van de antenne oploopt, zal er energie naar de ontvangerkant lopen....

Er bestaan ook nog 2 poort circulators, daar zit al een Dummyload ingebouwd, meestal maar voor laag vermogen..

Mocht jij nog een andere toepassing weten, don hoor ik die graag.

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 dec 2019, 20:01 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2995
Woonplaats: Schijndel
je kan ook de antenne vervangen door een eindtrap ...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 08 dec 2019, 22:45 
Offline

Geregistreerd: 10 okt 2012, 21:42
Berichten: 402
Woonplaats: JO33JH
Of helemaal niks, en als ik het goed begrijp is dat wat ts wil.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 dec 2019, 07:40 
Offline

Geregistreerd: 06 maart 2007, 00:23
Berichten: 489
Woonplaats: Enschede
nanko schreef:
Wat is er mis met een circulator?
Niet dat ik persé van mijn circulators af wil, maar het lijkt mij
de elegantste oplossing.

Hoe wil je die circulator gebruiken om 2 trancievers op 1 antenne aan te sluiten dan ?
Dat is de vraag aan het begin van dit topic.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 09 dec 2019, 09:08 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jul 2011, 15:03
Berichten: 1880
Woonplaats: Lage Mierde
een goede antenne schakelaar sluit de kant die niet gebruikt wordt kort naar massa, schroef maar eens een Daiwa schakelaar open, in principe is de trx die niet gebruikt wordt dan beschermd, zo gebruik ik het al jaren, twee trx op een schakelaar die daarna door een lpf gaat en naar een 4 standen schakelaar voor de verschillende antennes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 16 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling