Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 13 jul 2020, 01:34

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ] 
Auteur Bericht
 Berichttitel: CTCSS in Condor 46
BerichtGeplaatst: 10 dec 2019, 19:29 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 441
Woonplaats: Edam
In mijn Condor 46 (inderdaad … erg oud) heb ik geen subtoon voorziening. Nu heb ik een mooi printje gekocht waaruit 4 tonen kunnen worden afgenomen. Mijn vraag is : weet iemand op welk punt in de Condor ik het toonsignaal kan aanbieden? Nu heb ik wel een vermoeden … de HF print heeft een aansluitpin: Modulator. (P43). Dat lijkt mij een geschikt punt, kan iemand daar wat van zeggen?
Dit punt 43 van de HF print is verbonden met de uitgang van de microfoonversterker trap van de NF Baugruppe (LF print). Uitgang van de CTCSS print zal wel via een condensator moeten en de signaalgrootte zal wel moeten worden geregeld met een potmetertje.
Graag reactie , waarnaar met interesse wordt uitgekeken.
73 Stef pa0sjm@veron.nl

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 15:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 903
In de condor kon een printje worden gestoken met een FX-315 als ik het goed heb. Die werd vanuit de EPROM aangestuurd om een instelbare toon te genereren. Zoek daar eens op, dat printje had ook een uitgang die ergens op werd aangesloten. Anders heb je altijd nog het microfoonsignaal, worstcase.

_________________
Proud owner of IC-7100 - FT-897 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 11 dec 2019, 18:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1647
Woonplaats: Brunssum
Ik vond deze Foto op Internet, maar is voor een Condor16, weet zo niet meer of de Processor printen identiek zijn....proberen dus...

Links boven zit een connector, schuin daarvoor een weerstand, aan de bovenkant daarvan wordt het Ctcss signaal via een C ingekoppeld...

Bijlage:
C16-ctcss.png
C16-ctcss.png [ 881.47 KiB | 1540 keer bekeken ]

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 12 dec 2019, 09:12 
Offline

Geregistreerd: 06 feb 2013, 10:22
Berichten: 460
Zie ook http://www.stijldansclub.nl/bouwctcss.htm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 13 dec 2019, 15:25 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 441
Woonplaats: Edam
pa0ejh schreef:
Ik vond deze Foto op Internet, maar is voor een Condor16, weet zo niet meer of de Processor printen identiek zijn....proberen dus...

Links boven zit een connector, schuin daarvoor een weerstand, aan de bovenkant daarvan wordt het Ctcss signaal via een C ingekoppeld...

Bijlage:
C16-ctcss.png

ja , punt heb ik gevonden. Ik wil nog verder gaan … ervoor zit transistor V4 en als ik die nu aanstuur op de basis , zou het CTCSS printje minder belast worden, lijkt me.
Ik heb eigenlijk geen idee hoe groot het signaal (subtoon) moet zijn.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 13 dec 2019, 16:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 441
Woonplaats: Edam
Thijzer schreef:
In de condor kon een printje worden gestoken met een FX-315 als ik het goed heb. Die werd vanuit de EPROM aangestuurd om een instelbare toon te genereren. Zoek daar eens op, dat printje had ook een uitgang die ergens op werd aangesloten. Anders heb je altijd nog het microfoonsignaal, worstcase.

als ik de eprom sturing zou willen gebruiken , moet deze daarvoor geprogrammeerd zijn. En dat is ie dus niet.
Nu heb ik een printje gekocht waaruit een mooie sinus komt. Dat signaal heb ik aangesloten op de mod.ingang van de HF , maar dat blijkt niet het geschikte punt te zijn.
Verder zoeken dus.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 13 dec 2019, 16:17 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 feb 2011, 10:25
Berichten: 903
Als het een recente eprom is, dan zou de CTCSS er ook in moeten zitten maar je kunt ook een vaste toon inbouwen die altijd mee wordt gezonden, dat hoor je praktisch niet.

_________________
Proud owner of IC-7100 - FT-897 - SEM-35 - SEM-52S - VX-8 - TH-79 and a load of (s)crap.
APRS Digi-sysop "Heuvelland Digi Hulsberg" @ 144.800 MHz & 50.700 MHz


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 14 dec 2019, 19:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1647
Woonplaats: Brunssum
De Condor is voorbereid voor een Ctcss Encoder, daarvoor moeten 2 IC's en nog wat componenten worden aangebracht...

Een FX315 voor de Ctcss tonen, en een adres decoder voor de juiste toon selectie icm. met de Software...

De FX315 zit moet in de bovenste 14 gaatjes, en PEN 11 is dan de Toon uitgang, die loopt deels over / onder de print door naar
een weerstand die nu nog niet is geplaatst, je zou nu de Ctcss uitgang van je printje met het linker gaatje moeten verbinden...

De Subtoon zwaai is ca. 500Hz

Bijlage:
C16-ctcss.png
C16-ctcss.png [ 769.31 KiB | 1280 keer bekeken ]

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 12 feb 2020, 11:38 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 441
Woonplaats: Edam
pa0ejh schreef:
De Condor is voorbereid voor een Ctcss Encoder, daarvoor moeten 2 IC's en nog wat componenten worden aangebracht...

Een FX315 voor de Ctcss tonen, en een adres decoder voor de juiste toon selectie icm. met de Software...

De FX315 zit moet in de bovenste 14 gaatjes, en PEN 11 is dan de Toon uitgang, die loopt deels over / onder de print door naar
een weerstand die nu nog niet is geplaatst, je zou nu de Ctcss uitgang van je printje met het linker gaatje moeten verbinden...

De Subtoon zwaai is ca. 500Hz

Bijlage:
C16-ctcss.png

beste Egbert, sorry dat ik zo laat reageer ... helemaal begrepen. Dat van de FX315 schijnt nogal moeilijk zijn vanwege de verkrijgbaarheid er van. Nu heb ik een los klein printje , waar een keurige sinus uitkomt.
Via een tantaal heb ik de uitgang ervan aangesloten op het meest rechtse punt (P17) van de connector linksboven , dat gaat naar de HF-Stufe . Komt dus uit ergens halverwege de microfoonversterker op de NF-Stufe .
Maar ...vreemd, dat werkt niet. Dus heb ik de uitgang van het printje gevoerd naar ergens vóór J9/1. (is dat soort filter?)
En zowaar .. nu werkt het wel, zij het nog niet voor alle repeaters , NOS gaat goed, PI2ZAZ ook. Als ik de subtoon terug draai in uitgangsspanning , krijg ik die repeater NIET meer open, dus het schijnt wel te werken.
Wat het rare is ... PI2ALK bijv. welke in mijn omgeving zit, krijg ik nooit open. Ook niet PI2HGL .
Dat nu snap ik niet en ... ik geef het maar een beetje op .. ook al omdat de activiteit op 70 cm erg laag is.
Dus .. dank voor je hulp en tips. Of .. je zou ergens nog een tip kunnen geven.

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 12 feb 2020, 11:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 09 aug 2008, 19:29
Berichten: 441
Woonplaats: Edam
Thijzer schreef:
Als het een recente eprom is, dan zou de CTCSS er ook in moeten zitten maar je kunt ook een vaste toon inbouwen die altijd mee wordt gezonden, dat hoor je praktisch niet.


De e-prom is ouder .. en waarschijnlijk niet voorzien van CTCSS. Staat op sticker 6-1-2001`, dus al een tijd terug. De Condor was ooit van pe1ngk, later pa3ngk,die helaas niet meer onder ons is.
Gezien de geringe activiteit op 70 , denk ik dat ik het zo maar laat. Ik krijg, vreemd, enkele repeaters wel open . Dus met een los klein CTCSS printje ingebouwd. Maar bijv. PI2ALK en PI2HGL ... geen succes. Wel PI2ZAZ ... als ik het toontje uitdraai dan
krijg ik die pi2zaz niet meer open. Dus ... het schijnt wel te werken.
De subtoon komt nu dus mee als ik de PTT druk. Dank voor je adviezen .

_________________
Ieder meent zijn uil een valk te zijn .
FT757GX, TS700, Condor 16, Condor 46 en Tuners home-made (S-match en Mc Coy).


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
 Berichttitel: Re: CTCSS in Codor 46
BerichtGeplaatst: 12 feb 2020, 18:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1647
Woonplaats: Brunssum
Ja, dat is vreemd, en ik neem aan dat je voor al die repeaters de zelfde toon nodig hebt, anders zou het wel in de Encoder Software kunnen liggen...afwijkende toon...

Wat ook nog kan, er zijn Ctcss Decoders die afschakelen als de Fase van de toon 180º wordt omgekeerd, je zou met een extra tor de fase kunnen omkeren.
De Decoders die daar niet mee werken zijn ongevoelig voor de Fase van het Ctcss signaal....

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 11 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 25 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling