Hallo,
Ik ken ze niet, (zo das een goed begin hi) Een paar diodes, paar condensators een VU metertje en je 1 weerstand...kortom denk zo'n 5 componenten en je hebt er zelf 1 gemaakt.
Daarnaast....tja...wat wil je meten ? HF antennes, als je specifiek iets wilt gaan meten op bv 20 meter afstand .....dan zou dit een indicatie kunnen geven (in het near Field), en ik ben geen antenne guru. Maar oei dat near field...daar gebeuren nogal wat "dingen" daar heb ik te weinig kennis van om een "betrouwbaar" antwoord te kunnen geven. Indien je "het stralingspatroon" e.d. wilt gaan meten moet je toch echt in het "far field" gaan zitten.
Wat ik in het begin wel eens deed (goedkope manier) Op meerdere locaties en op "grote" afstand (lees op zo'n 20 golflengtes afstand) een monitor station neer zetten, dan 1 referentie antenne en met het vermogen (dat kun je nauwkeurig meten)variëren en daarbij alle "sterktes" opschrijven en vervolgens de te testen antenne, dan krijg je een beetje (vrij betrouwbaar) inzicht.
Wat mij altijd opvalt met "metingen" is dat het niet zo moeilijk is om "iets" te meten, maar weten of de "meting" juist is...daar ontbreekt het nogal eens aan. Vaak worden verkeerde conclusies getrokken, en dat gaat best "snel" fout, door bv reflecties e.d.
Oja...dat deed ik ook...en kost niets: Er is een online programma....polarplot... dat werkt best leuk ! enige wat je nodig hebt is 1 vaste bron.
Een tijd terug stond in de electron een stuk van een zendamateur (call is mij ontschoten) met vliegbrevet die rondjes vloog rond zijn antenne......en dan het stralingspatroon 3d in kaart bracht. Daarmee kon hij ook de opstralingshoek verifiëren, welke overeen kwam met het reeds gecalculeerde (4NEC2 oid) . Prachtig natuurlijk !!!!
Maar goed, ik weet dat het je vraag niet was.....prijs valt ook mee...ziet er leuk uit...alle drie kopen is dat een optie hi .
73, Henry
|