Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 05 jun 2020, 23:11

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 83 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 15:22 
Offline

Geregistreerd: 23 feb 2006, 20:08
Berichten: 604
pc1mb schreef:
:lol:

Gefeliciteerd, je hebt het nut van een mantelstroom filter ontdekt !

Gezien de rookmelder in de nok van het dak, hemelsbreed 4m bij de antenne vandaan hing denk ik dat hij gewoon echt veel te dicht bij hangt en het niet zozeer van de stralende coax komt.

_________________
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 15:25 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Als het alleen de antenne is kun je nog eens proberen een nul (ofwel de punt) naar de rookmelder te draaien. Of QRP ;)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 15:33 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 5257
Woonplaats: Kampen
Yannick, zie mijn vorige bericht. Dat heb ik ge-update.
Rol een stukje coax bij de kroonsteen op tot een mantelstroomfilter voor 70MHz.

Wie weet zo een geschikte wikkelverhouding en diameter?

Mijn mantelstroomfilter voor 6m én 4m (van RG213) ziet er zó uit:
https://www.aloys.nl/cms/wp-content/afb ... ntenne.jpg

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 15:38 
Offline

Geregistreerd: 23 feb 2006, 20:08
Berichten: 604
pc1mb schreef:
Als het alleen de antenne is kun je nog eens proberen een nul (ofwel de punt) naar de rookmelder te draaien. Of QRP ;)


5w was geen probleem inderdaad. Maar dan is het echt wachten op condities.

Mijn dakraam was wat beperkt, de mast (letterlijk een vlaggenmast trouwens) kon alleen diagonaal naar buiten helaas. Dus de rookmelder op de nul zetten lukt niet met deze opstelling.

De antenne kan natuurlijk altijd in de tuin geplaatst worden, alleen mis ik dan wel 10m hoogte ten opzichten van het dakraam.

Ik ben alleen wel bang dat ik mijn indoor hf antenne die op mijn verlanglijstje stond wel kan vergeten met dit probleem. Al blijft ontvangst en QRP wel een optie. 5watt in magnetische loop antenne heb ik nog geen storing mee gehad.

_________________
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 15:39 
Offline

Geregistreerd: 23 feb 2006, 20:08
Berichten: 604
PA3DAT schreef:
Yannick, zie mijn vorige bericht. Dat heb ik ge-update.
Rol een stukje coax bij de kroonsteen op tot een mantelstroomfilter voor 70MHz.

Wie weet zo een geschikte wikkelverhouding en diameter?

Mijn mantelstroomfilter voor 6m én 4m (van RG213) ziet er zó uit:
https://www.aloys.nl/cms/wp-content/afb ... ntenne.jpg


Zal het proberen :)

_________________
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 15:41 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 5257
Woonplaats: Kampen
Ik draai mijn 5 ele yagi in jouw richting, misschien een FT8-verbinding op 4m?
Een kleine 30 graden, NNO, 86km. Moet kunnen! :D

Ik geef CQ het komende half uur.

En toen was Yannick offline, jammer! :D
Ik laat 'm nog wel een poosje doorlopen in die richting, kijken of ze me ook horen in OZ.

PC5C, bij Groningen, +19dB. Heeft misschien méér dan een dipooltje.
Update: inderdaad, een 8 ele van 9 meter lang!! Zie https://www.qrz.com/db/pc5c

OV3T in Jutland, 471km, heeft ook een 5 elements, -14dB.
Hij hoort mij ook op 2 meter met mijn 6 ele, -15dB.

En gewerkt: DJ9YE in JO43, Cuxhaven, 235km, +00dB.

Ik kan dit bericht direct niet meer veranderen, max. tijd is wellicht bijna om. Maar ik houd dit topic wel even in de gaten!
Even koffie halen!

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 16:24 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 5257
Woonplaats: Kampen
Niet gewerkt, wel gezien op de achterkant van de antenne:

EA5/G3XGS, IM98, +6dB (gewerkt door PA7MM)
9H1CG, Malta, JM75, -13dB.

En wat raar is: die zie ik dan niet terug op pskreporter, als 'door mij ontvangen'...

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 16:55 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Yannick schreef:
Ik ben alleen wel bang dat ik mijn indoor hf antenne die op mijn verlanglijstje stond wel kan vergeten met dit probleem.

Zet je die rookmelder toch even uit als je in de shack bent?

Moet je alleen zelf voor rookmelder spelen. Rookmelders zijn toch vooral voor ruimtes waar je niét bent.

Als je bang bent dat je het vergeet, maak een relais aan de verlichting en sluit de rookmelder batterij aan op het verbreekcontact. Licht uit = rookmelder aan.

Misschien heb je overdag niet altijd het licht aan daar, maar dat moet dan maar even als je QRO wil ;)

Voor de andere ruimtes moet een mantelstroomfilter icm iets gereduceerd vermogen het probleem dan maar op afstand houden.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 21:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 01 jan 2014, 00:45
Berichten: 1195
Woonplaats: Mariahoeve
Yannick schreef:
Dipool gemaakt, uit het dakraam gehangen.
Geen balun, gewoon de RG-58 in een kroonsteentje, 2 stukken installatiedraad als antenne. Horizontaal gepolariseerd. SWR van 1:1.3 prima voor de tuner.
PA3DAT schreef:
Rol een stukje coax bij de kroonsteen op tot een mantelstroomfilter voor 70MHz.

Wie weet zo een geschikte wikkelverhouding en diameter?

Mijn mantelstroomfilter voor 6m én 4m (van RG213) ziet er zó uit:
https://www.aloys.nl/cms/wp-content/afb ... ntenne.jpg
Zo simpel dipooltje is een bekend recept, je kan ze in allerlei variaties maken, voor verschillende banden, en op youtube staan daarvan genoeg voorbeelden.
Een andere variant is de kaasplankantenne (hoe bedenk je die naam) met overigens bijzonder fraaie foto's op die website. :D


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2020, 19:12 
Offline

Geregistreerd: 23 feb 2006, 20:08
Berichten: 604
PA3DAT schreef:
Ik draai mijn 5 ele yagi in jouw richting, misschien een FT8-verbinding op 4m?
Een kleine 30 graden, NNO, 86km. Moet kunnen! :D

Ik geef CQ het komende half uur.

En toen was Yannick offline, jammer! :D
Ik laat 'm nog wel een poosje doorlopen in die richting, kijken of ze me ook horen in OZ.

PC5C, bij Groningen, +19dB. Heeft misschien méér dan een dipooltje.
Update: inderdaad, een 8 ele van 9 meter lang!! Zie https://www.qrz.com/db/pc5c

OV3T in Jutland, 471km, heeft ook een 5 elements, -14dB.
Hij hoort mij ook op 2 meter met mijn 6 ele, -15dB.

En gewerkt: DJ9YE in JO43, Cuxhaven, 235km, +00dB.

Ik kan dit bericht direct niet meer veranderen, max. tijd is wellicht bijna om. Maar ik houd dit topic wel even in de gaten!
Even koffie halen!


Te laat gezien helaas, vandaag was het ook geen weer om het dakraam open te zetten :)
Binnenkort nieuwe poging.


Rookmelder uitschakelen is overigens geen optie om meerdere redenen:
-Het is een vaste rookmelder, op 230v, gekoppeld aan de andere melders in huis, dus het is maar de gok dat die op zolder (waar de shack is) de storing oppikte en de andere liet afgaan, of dat het een van de andere was die begon.
-Hij hangt op 4.5m hoog in de nok van het dak, boven het trapgat (niet bereikbaar zonder ladders en acrobatische toeren. (geen idee waarom de aannemer dat slim vond).
-Daarnaast hebben alle buren het zelfde systeem, ik wil het wel graag weten wanneer mijn hobby elders problemen veroorzaakt, ik zie de rookmelder dus maar als waarschuwingsysteem dat ik iets doe waar kennelijk sommige elektronica niet blij van wordt.

_________________
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 mei 2020, 21:58 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Hmm is dat zo'n alarmsysteem verhaal wat met telefoon draadjes aan elkaar hangt? Dan heb je wel een verdachte hoe ie je signaal oppikt :)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 mei 2020, 06:19 
Offline

Geregistreerd: 19 dec 2005, 16:37
Berichten: 141
Woonplaats: Woerden
Heb gisteren een tijdje CQ geroepen in FT8, 2 QSO's gemaakt in Nederland, maar geen sporadische E. De 6-meterband was wel lekker open, maar niks gezien op 4 meter.

_________________
Help jij ook mee? :D
https://jota-joti.scouting.nl/zomerkampronde


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 mei 2020, 06:54 
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 5257
Woonplaats: Kampen
Gisteren waren er wel openingen: Spanje, Griekenland, Finland. Vooral tussen 12 en 14 uur UTC.
De afgelopen 24 uur bij mij: https://pskreporter.info/pskmap.html?pr ... howlines=1

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 mei 2020, 10:02 
Offline

Geregistreerd: 23 feb 2006, 20:08
Berichten: 604
pc1mb schreef:
Hmm is dat zo'n alarmsysteem verhaal wat met telefoon draadjes aan elkaar hangt? Dan heb je wel een verdachte hoe ie je signaal oppikt :)


Het zal niet specifiek telefoon draad zijn, ik gok gewoon installatiedraad. Het zijn nieuwbouwhuizen (2017), waar rookmelders tegenwoordig verplicht zijn bij de oplevering. Wel goed spul verder volgens mij, geen bouwmarkt kwaliteit. Maar het hing er dus allemaal al, netjes afgewerkt dus ik heb ook geen behoefte om ze van het plafond te trekken om te kijken wat er achter zit.
Ervaring leert dat dingen alleen maar stuk gaan als ik op ontdekkingstocht ga.

Volgens de handleiding hebben ze 3 draden. Fase, Nul en signaal. Op de signaal draad sluit je gewoon meerdere rookmelders aan.
Ik gok dus dat daar gewoon een spanning op komt te staan als een van de melders in alarm gaat, die draad zal wel wat veld opgepikt hebben

_________________
PE2YSB - IC7300, TS120V, FT-817ND, FT-60 wat zelfgebouwde zendertjes.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 mei 2020, 10:11 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 13 feb 2015, 18:06
Berichten: 54
Ja dat soort rookmelders wordt typisch doorgekoppeld met een extra ader VD-draad.
Als je genoeg lengte over hebt in de doos waar de rookmelder zit aangesloten zou je ook kunnen proberen om hem te immuniseren door het draad (en dan zou ik alle 3 de draden doen, dus fase, nul en doormeld draad) een paar keer door een ringkern te halen (geschikt "ontstoor" ferriet gebruiken, even kijken op de site van PE1ABR https://people.zeelandnet.nl/wgeeraert/ferrietNL.htm of bij Wurth elektronik een geschikte kern uitzoeken en bij bijv. Farnell bestellen, Wurth heeft een schat aan informatie op zijn site) . Wel even de ringkern eerst intapen met isolatieband zodat je zeker weet dat eventuele scherpe randjes niet door het VD draad heen snijden.

73,

Wouter Jan PE4WJ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 83 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5, 6  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling