Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 12 nov 2019, 12:44

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 16:21 
Al jaren heb ik een V2000 driebander van Diamond in gebruik.
6 2 en 70 cm in een stok van 2 meter 45 lang.
6 meter werkt als een kwart golf, en een afstembare stub om de swr af te regelen.
Dit werkt wel, maar is eigenlijk niet ideaal.
Er zouden radialen aan moeten komen van elk 1 meter 50 lang.
Dan heb je voor 6 meter een mooie kwart golf vertikaal gemaakt.

De bandbreedte is +- 1 MHz groot geworden dat de SWR onder de 1 staat tot 1.4 is.
Het hele band segment is nu goed te werken.
Eigenlijk is de antenne nog iets te kort, zo rond 53 MHz zit zijn resonantie punt.

Het was lekker weer om buiten bezig te zijn.
En nu de plaatjes :D
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

En zo was het,
Afbeelding


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 18:30 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 apr 2005, 19:06
Berichten: 5401
Woonplaats: Aalst - Waalre
Heb het nut van die lus in de coax nooit begrepen. Is dat om de antenne makkelijk te kunnen demonteren zodat er nog wat 'rek' in de kabel zit? Of doet het dienst als een soort mantelstroomfilter? Of is het slechts een verzinsel van Diamond?

Rick

_________________
'73 PE2AAB www.pe2aab.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 18:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 sep 2007, 19:59
Berichten: 1626
Woonplaats: Oldenzaal
Dan heb je nog een stukje over, als er een nieuwe plug aan moet!
(Dat willen onze klanten altijd, bij snoeren naar initiatoren en degelijke terwijl er in de praktijk
altijd een nieuw snoer aankomt, als de stekker kapot is.)

_________________
Wat niet kan is nog nooit gebeurd


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 19:32 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 13:58
Berichten: 879
Woonplaats: Vlaardingen (JO21EV)
PE2AAB schreef:
Heb het nut van die lus in de coax nooit begrepen. Is dat om de antenne makkelijk te kunnen demonteren zodat er nog wat 'rek' in de kabel zit? Of doet het dienst als een soort mantelstroomfilter? Of is het slechts een verzinsel van Diamond?

Rick


Heb ooit eens gelezen dat dit is om blikseminslag te voorkomen. Het zou zo zijn dat bliksem niet graag een 360° draai maakt??? Maar het kan goed ook wat heel anders zijn...

:?:

_________________
73 de PA9X Jean-Paul

PA9X' Blog

Kenwood TS-480HX (remote via TCP/IP) | 13 m vertical met CG-3000 remote autotuner (15 m t/m 160 m) | Moxon 10 m | Delta Loop 6 m | GP 2 m | 4 ele. collineair 70 cm


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 19:35 
hi hi, die lus is gewoon omdat er kabel over was :mrgreen:
Moest het even netjes opbergen.

Ik had het al gedacht, wedden dat er gesproken gaat worden over de lus in de coax?
En niet over de aanpassing van de antenne :mrgreen:


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 19:52 
Offline
Beheerder

Geregistreerd: 17 jan 2008, 22:22
Berichten: 1987
goed gedaan theo :) Dat is inderdaad een veel geziene aanpassing om de V2000 ook echt "nuttig" te krijgen op 6 (en een ronder afstralings patroon).

-P


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 20:03 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 apr 2007, 18:15
Berichten: 1283
Woonplaats: Emmen
Heb 'ie mooi opgelost zo..
Hoe werkt de antenne nu op 2 en 70 , heb je daar ook veranderingen geconstateerd??
Kun je de komende zomer leuk ES mee werken op 6 meter ;)

_________________
73 René PA2RU


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 20:24 
PA2RU schreef:
Heb 'ie mooi opgelost zo..
Hoe werkt de antenne nu op 2 en 70 , heb je daar ook veranderingen geconstateerd??
Kun je de komende zomer leuk ES mee werken op 6 meter ;)

2 en 70 zijn hetzelfde gebleven René.
Ik heb geen verschil kunnen zien in de werking er van.


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 21:00 
Offline

Geregistreerd: 06 feb 2010, 10:11
Berichten: 26
waarom zitten er dan 2 andere radialen aan afgezien van die ene voor 6m als je de originele uitvoering bekijkt.. vraag me dan toch af waarom diamond niet gelijk deze antenne zo heeft gemaakt met 3 radialen voor 6m eraan als 2 en 70cm toch goed blijven werken...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 maart 2011, 21:07 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jan 2008, 19:37
Berichten: 2449
Woonplaats: Alkmaar JO22jp19qv
Waarom laten fabrikanten ontkoppel condensatoren weg die eigenlijk wel nodig zijn?
Om de zelfde reden, minder kosten, dus meer winst!

Mooie modificatie Theo, job well done :)

_________________
73 es gud dx de eric pe7eb k
AIVD/NSA information ... the post above has nothing to do with "dirty bombs", "plane hyjacks" or "Sarin" ;-)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 maart 2011, 11:11 
Offline

Geregistreerd: 08 nov 2007, 22:41
Berichten: 522
Geweldig Theo, deze modificatie stond ook al op mijn verlanglijstje voor dit voorjaar. Altijd prettig dat je vermoedens bevestigd worden. ;)

73,
Floris
PA1FW


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 maart 2011, 11:15 
Offline

Geregistreerd: 24 apr 2007, 08:11
Berichten: 419
Woonplaats: JO22ed
Hier de wetenschappelijke uitleg van het "waarom" van deze modificatie.

http://ea4eoz.ure.es/v2000.html


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 maart 2011, 19:21 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 nov 2010, 10:17
Berichten: 862
Woonplaats: Druten
Hoi Theo,

Ik heb even geprobeerd met een stukje 8mm buis, maar een boutje/draadeind met M4 draad (net als aan de originele radiaaltjes) zit niet strak in de pijp. Hoe heb je dat nou precies gedaan?

_________________
IC-7300 | FT-891 | FT-65E http://pa3hho.wordpress.com


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 maart 2011, 19:35 
Een bus laten draaien en daar schroefdraad in tappen.
Hier zit weer een 8 mm draadeind in.
Aan de andere kant zit de radiaal in.
Deze bus is zo een 5 cm lang.


Omhoog
  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 24 maart 2011, 07:58 
Offline

Geregistreerd: 09 nov 2006, 10:23
Berichten: 541
Woonplaats: Eindhoven
PE2AAB schreef:
Heb het nut van die lus in de coax nooit begrepen. Is dat om de antenne makkelijk te kunnen demonteren zodat er nog wat 'rek' in de kabel zit? Of doet het dienst als een soort mantelstroomfilter? Of is het slechts een verzinsel van Diamond?


Ten gevolge van krimp ivm weerinvloeden (of, domweg het zakken van de coaxkabel omdat 'ie
niet goed vastzit) kan het gebeuren dat er een trekkracht op de N connector komt. Zeker omdat
bij "onze" kabels de binnenader kan bewegen kan het geburen dat je de binnenader domweg
uit de connecto trekt. Door de lus ontstaat trekontlasting, vlgs diamond.
Gezien het gedoe met ladders heb ik dat ook maar gedaan.

Geert Jan


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 27 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Feedfetcher en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling