wat is de minimale hoogte voor hf?

Alles over antennes en toebehoren.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
on8ww
Berichten: 56
Lid geworden op: 05 nov 2006, 14:27

wat is de minimale hoogte voor hf?

#1 Bericht door on8ww »

Hey ik vraag me eigenlijk af hoe hoog de antenne moet staan voor antenne's voor de warc banden dus 18 en 24 mhz.
Is 12m voldoende voor dx of is het beter 18m en hoger.
Ik zie verschillende radioamateurs met een 3el beam op 12m hoogte en die werken toch ook alles, sommige zeggen dan weer hoe hoger hoe beter tenslotte is het toch hf en geen vhf en uhf dacht ik.
Het gaat hier wel om een beam geen vertical
Daarom even deze vraag

73's Dave

Gebruikersavatar
PA5COR
Berichten: 2560
Lid geworden op: 29 jan 2006, 13:21
Roepletters: PA5COR
Locatie: Sneek

#2 Bericht door PA5COR »

Ook voor de H.F. banden is de hoogte boven het maaiveld belangrijk.

Voor grote afstanden is het dus wenselijk om een kleine opstralingshoek te hebben, bij voorkeur 0 graden. Helaas is de realiteit dat de minimale opstralingshoek ongeveer 10 graden is. Daarmee is voor de E-laag de afstand naar Spanje - ongeveer 1500 km - te overbruggen.

Bij lage opstralingshoeken is de kans groot dat de radiogolven op hun weg bebouwing tegenkomen. Dit heeft als gevolg dat de signalen van het te ontvangen station wel één of meerdere S-punten kunnen verzwakken. Bovendien staat onze ontvangantenne nu rechtstreeks te 'kijken' naar de storingen, die in die bebouwing worden geproduceerd. Computer monitoren produceren een sterke storing rond 14.3 MHz.

De ideale stationaire antenne-opstelling voor DX verkeer ziet er als volgt uit.

In de vrije ruimte zal een laag opgestelde vertikale dipool dezelfde resultaten opleveren als een horizontale dipool op 10 meter hoogte. Een voordeel van de horizontale dipool is de mogelijkheid de storing ten gevolge van een op of rond de frequentie werkende, ongewenste, zender te verminderen. Een vertikale opstelling zal tijdens vakanties de voorkeur genieten vanwege de eenvoudiger constructie.

In de bebouwde kom moet de antennehoogte zodanig zijn, dat bij 5 graden net geen obstakels zichtbaar zijn. Een horizontale dipool of YAGI verdient de voorkeur omdat daarmee een S-punt minder storing opgepikt wordt.

Bij ernstige lokale storingen wordt een aparte magnetische antenne voor ontvangst aanbevolen. Die zijn in theorie minder gevoelig voor nabij gelegen storingsbronnen dan elektrisch antennes.

De constructieve uitvoering van een fabrieks- of zelfbouwantenne wordt voornamelijk bepaald door wijze waarop de antenne in resonantie wordt gebracht en aangepast aan een 50 ohm coax-kabel. Hier zien we dat vele wegen naar Rome leiden. Het heeft gelukkig geen invloed op het functioneren als antenne.

Hoger is dus minder storing van de manmade noise, minder invloed van de bebouwing en een beter afstraling.

Ook is de soort ondergrond belanrijk, zand, klei nat/droog etc.
Helaas zijn niet alle amateurs in staat om de antenne's 20 of 40 meter hoog te plaatsen met monobanders :D
Ik doe het maar met een FD-4 op 12 meter hoogte, 3 meter boven de daken uit, en een ombouw Imax 2000 7.2 meter lange vertical van 19 tot 30 MHz.

Ok niet bezuinigen op voedingslijn, hetzij coax, hetzij open lijn, connectors etc.
De antenne is het belangrijkste deel van je installatie en de beste lineair voor zowel zenden als ontvangen.

Kortom, zo hoog en vrij mogelijk opstellen als mogelijk en technisch haalbaar zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.
Vergeet niet dat op deze frequenties de beams echte windvangers zijn.

Cor

Gebruikersavatar
vk2gwk
Berichten: 1235
Lid geworden op: 25 sep 2005, 08:41
Locatie: One Mile Beach NSW
Contacteer:

#3 Bericht door vk2gwk »

Voor horizontale dipolen en yagi's varieert zowel de antenne impedantie als de horizontale afstralingshoek mert de hoogte boven "aarde" en ook nog een beetje: de richting waarin de antenne is opgehangen.

Een stralend element straalt naar alle kanten in het vertikale vlak even sterk. De afstralingshoek wordt o.m. bepaald door de interactie tussen de direct door de antenne afgestraalde energie en de energie die - naar beneden afgestraald - reflecteert tegen het aard oppervlak en in het verre veld interfereert met de directe afstraling. Dus zijn twee dingen belangrijk: hoe hoger de antenne des te vlakker straalt ie af en hoe beter de ondergrond (zeewater is super!) des te effectiever die afstraling.

Verder is het in NW Europa het meest effectief om je antene in de lengte richting Noord Zuid op te hangen (als je geen draaibare antenne hebt). Dan straalt ie maximaal in Oost - West richting. Daarmee dek je Noord en Midden Amerika, Azie en met een beetje geluk ook nog net het lange (en korte) pad VK en ZL.

Zodra je meer dan een halve golflengte (op 20 M dus een dikke 10M) boven de aarde bent met je antenne is de invloed van de hoogte op de impedentie niet erg groot meer. Bij lage antenne's kan het echter wel een rol spelen en extra aanpassing vereisen.

Plaats reactie