Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 05 jun 2020, 23:43

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 29 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 08:43 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Dat ziet er niet verkeerd uit inderdaad.

Ik ben gisteren wat aan het knoeien geweest met draadjes op de kern die ik had. Helaas lijkt de nanoVNA nu overleden. Hij geeft negatieve of nul weerstand waarde aan als ik er niets op aansluit. Een doodenkele keer 180 ohm, ook al zo'n rare waarde voor "oneindig". Calibreren is elke keer anders, maar zelden of nooit goed. Niet meer te gebruiken helaas. Firmware update gedaan, resets uitgevoerd, maar helaas.

Doorlaat metingen (S11 -> S21) doet ie nog wel en 50 ohm geeft ie goed aan, maar alles wat lager of vooral hoger is lijkt nergens meer op. Ook koolweerstanden bij lage frequenties geven onzinmetingen.

Een NanoVNA is niet veel meer dan een oscillator (Si5351) met drie SA612 mixer/detector trapjes.
Eén aan het referentie signaal.
Eén aan de ingang (S21 ofwel CH1)
en één dwars over de wheatstone brug aan de uitgang (S11 / CH0). Die laatste krijg ik niet meer gecalibreerd. Alleen 50 ohm (dat is nul over de brug) geeft ie goed aan. Misschien heb ik een SA612 opgeblazen met statische elektriciteit ofzo. Buffers of andere beveiligingen zijn nl. niet aanwezig. Alle waar is naar z'n prijs natuurlijk.

Moet opmerken dat ik NanoVNA-H hardware versie 3.4.1 heb. Voor kenners: dat is de eerste waar R13 nul ohm is waardoor het uitgang signaal fors harder is. De "dwarsweerstand" in de meetbrug is ook meer dan verdubbeld. Hierdoor heeft dát meettrapje wat nu problemen geeft, een stuk meer te verstouwen dan vroeger. Dit alles om ruis tegen te gaan, maar misschien maakt het hem juist kwetsbaarder.

Lukt het niet om dat op te lossen dan moet ik maar weer ouderwets met de scoop meten. Gelukkig heb ik die nog, als die het nog doet...


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 10:24 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1641
Woonplaats: Brunssum
Dat is jammer, ik laat altijd de 50 Ohm dummy op de meetpoort zitten, je weet maar nooit...

Ik heb de vorige versie, met het kleinere scherm, en R13 zie ik zo niet in het schema...

Ook heb ik de eerste Software versie, maar Updaten vind ik maar wazig, zag een voorbeeld
maar dat is erg summier, ik wou eigenlijk eerst de oude Software er af halen, maar daar
vind ik niets over...

Met de nieuwe PC software kun je ook een Screenshot maken van het LCD scherm, maar
de Software meld dan dat de Firmware te oud is, 0.9 of iets in die geest...

Heb jij een betere handleiding om er nieuwe Software in te programmeren.???

Je zou er een nieuwe SA in kunnen solderen, het kan altijd beter worden, nu kun je er weinig mee....

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 11:42 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Dit is hem. Mijn versie.

Afbeelding

R13 zit tussen de Si5351 en de meetbrug. Hij is zowel verhuisd naar voor de referentiemixer U6, als nul ohm geworden. Open source design is leuk, je leest zelfs de overwegingen die daaraan ten grondslag liggen gewoon op Github. Dat had te maken met ruis boven 300MHz.

Eén versie ouder zat R13 (150 ohm) nog in het pad tussen R14 en R16. De spanningsdeler die zo ontstaat verkleint de meetspanning met een factor vier, en dus het uitgangsvermogen zo'n 12dB! Dat is nogal wat...

Verder was R9, in het midden van de meetbrug, vroeger 82 ohm en nu 200 ohm. Ook dat vergroot het signaal wat U7 ziet. Maar met een flinke spanningsdeler aan de ingang (R18 t/m R21) zou je zeggen dat die ook weer niet ZO snel overstuurd mag raken.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 11:49 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Ik heb mijn firmware upgrade uitgevoerd vanaf een Linux laptop, met https://nt7s.com/2019/11/updating-the-nanovna-firmware/
Omdat ik al een 0.4.5 firmware had hoefde ik niet met een jumper in de weer.

Het kan ook met Windows volgens https://github.com/ylabrj/NanoVNA_Load_Windows10

Als PC software heb ik hierboven dit gebruikt:
https://github.com/mihtjel/nanovna-saver/releases

Ik heb ook een kleintje hoor. Zit er wel aan te denken voor de NanoVNA-H4 te gaan als deze definitief stuk blijkt. Want zo klein als deze hoeft nou ook weer niet :)

Erin solderen van een nieuwe sa612 gaat mijn SMD skills trouwens teboven. Als die opgeblazen is kost me dat gewoon een nieuwe unit. Wat ook wel weer te overzien is, maar dan moet ik wel even kijken hoe ik voorkom dat het nog een keer gebeurt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 12:41 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1641
Woonplaats: Brunssum
Mijn brug is niet veel anders, R13 is er niet, alleen 150 Ohm voor de brug en in het schema staan wijzigingen in ROOD aan gegeven....
Bijlage:
nano-Brug.png
nano-Brug.png [ 155.07 KiB | 610 keer bekeken ]

In mijn Firmware zit geen Config en Version keuze als ik op het scherm tap.....zal een van de eerste versie's zijn...

Ik moet dus eerst zien te achter halen wie de maker is, Hugen of Edy555....

Die SA kun je met een fijne zijkniptang de pootjes los knippen, en rest met een pincet en de soldeerbout
weg halen, met desoldeer litze de pad,s schoonmaken, dan Fiux op de pad's aanbrengen, en met een goed
vertinde punt de nieuwe SA weer vast zetten...lijkt erger dan het is...de SA goed positioneren is het meeste werk....

Dacht ik eerst ook moeilijk over, maar heb intussen al heel wat SMD gesoldeerd...

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 14:33 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Aha, bij jou heet de weerstand die ik bedoel dus R22. En inderdaad die 82 ohm weerstand in de brug, die is bij mij 200.

Dat vervangen zou op die manier zomaar kunnen lukken. Duur is zo'n mixertje ook niet. De kans is wel groot dat ik er een vierpotig IC van maak ipv 8, maar misschien helpt flux om ongewenste eilandvorming te voorkomen. Ik heb in elk geval wel wat dunne printspoortjes omzeep geholpen in het repareren daarvan, voordat ik het SMD solderen opgaf.

Inderdaad is stap 1 om uit te vogelen welke hardware versie je hebt. Voor de mijne is de edy555 en Hugen firmware uitwisselbaar. Ik weet niet of de Hugen firmware ook op de niet -H uitvoering werkt.

Eigenlijk is het meest duidelijke nog dat ie ongecalibreerd (correction OFF) consequent 230 ohm aangeeft voor het ohmse gedeelte, bij hoge frequenties aflopend zoals je bij een open stub zou verwachten.

230 ohm koolweerstand gevonden, eraan gehangen en de aanduiding zakt naar 125 ohm. Dat schiet dus ook niet op.
Het reactantie beeld lijkt redelijk normaal voor een "open stub", alleen wordt ook die waarde niet hoog genoeg.

Dit alles met de open standaard aan de ingang (of gewoon open ingang).
Hang je er een van de meegeleverde testsnoertjes aan, nog steeds open, dan krijg je het beeld wat je verwacht van een open stub, maar nooit meer dan 230 ohm. En ga je calibreren dan laat het resultaat zich het beste omschrijven als "ruis".


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 14:57 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1641
Woonplaats: Brunssum
Ik heb maar 2 metingen boven in het display, er is ook software die 4 metingen boven in het display laat zien...

Je kunt ook een dun draadje onder de 4 pootjes schuiven, en dan de pootjes met de bout verwarmen, en de draad er onder door trekken weg van het IC lichaam..

Met hete lucht moet je oppassen dat je de overige componenten niet weg blaast, is me ook al eens gebeurt...het blijft oppassen...

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 20:09 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Ik geef het voor nu even op. Hij doet het niet slecht genoeg om een kapotte mixer te hebben, maar ook niet goed genoeg om echt veel mee te kunnen.

Ik heb de halve dag geprobeerd iets zinnigs uit metingen aan een FT240-43 ringkern trafo te krijgen, maar ook met 4:4 windingen bifilair (tweelingsnoer) verlies ik:

1,4dB op 160m
2,1dB op 20m
3,6dB op 10m
7,3dB op 6m.

Volgens mij klopt daar helemaal niks van en hoor ik met 4:4 windingen juist meer op 160m te verliezen en minder op 20-10 meter. Dat 6m weer meer verliest is misschien omdat -43 materiaal daar niet meer de beste keuze is.

Ik kom er niet achter waar het aan ligt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 03 mei 2020, 23:03 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Nog weer een paar uurtjes later heb ik veel van de verliezen getraceerd tot de aansluitdraden. Te lang dus. Wat is dat kritisch zeg, zelfs op HF al.
Verliezen en de impedantie die de bron 'ziet', blijven flink oplopen met de frequentie, dat wel.

De minste verliezen vind ik bij 2:2 windingen. Pas dan zie ik de minste verliezen hoger dan de 80m band, namelijk ergens rond 20m. Dat wisten de endfed-fanaten natuurlijk al, dat zo weinig primaire windingen best goed kon gaan :)
Met 1:1 windingen zijn de verliezen toch wat hoger (Goh!) en piekt het rendement in de 15m band, maar nergens acceptabel. Oke, twee is dus het minimum.

Hoe dan ook piekt de boel lager in frequentie dan ik eigenlijk zou willen. Heb ik dan de verkeerde ringkern (FT240-43) of zitten de verliezen ergens anders?

Verder ook heel interessant te zien dat op 20m een bifilair gewonden trafo minder dan 1dB verliest, maar met losse wikkelingen 4,4dB
Het lijkt wel of meer dan de helft van de koppeling dan rechtstreeks is. En toch werkt het zonder kern ook amper.

Op 160m scheelt het maar een halve dB. Daar kan alles schijnbaar via de kern... (al zal die het dan wel warm krijgen van de verliezen)

Probeer ik echter een trafo voor 4:1 te maken (dus van 50 naar 12,5 ohm; bv 4:2 windingen of 2:1), dan lijkt de SWR nergens op met een 12,5 ohm weerstand als belasting.
Draai ik die trafo om (dan wordt het 50 -> 200 ohm) dan werkt het echter prima.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 mei 2020, 10:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1641
Woonplaats: Brunssum
Het gaat wel, maar je moet wel met een paar zaken rekening houden..

De kern moet wel minstens voor 3/4 'gevuld ' worden, en de soort ferriet is ook belangrijk
als het om de verhouding tussen windingen en zelf inductie gaat...

Als vuistregel houd ik een primaire Impedantie aan van 4 tot 5 maal de Zender Imp.

#43 materiaal heeft een hogere AL waarde en geeft met het zelfde aantal windingen
een hogere zelfinductie als #4C65 materiaal of het identieke #61 materiaal.

Ik heb eens een stepdown trafo gemaakt met een 4C65 kern en met 2 x 8 windingen
en 7 aftakkingen, om een mobiele aan te passen...de kern was 35mm Ø

Na wat probeersels werkte het goed door beide wikkelingen tegen elkaar in te wikkelen.
Dus van de massa kant de Blauwe wikkeling linksom , en de Zwarte rechts om wikkelen..

Ik heb de wikkelingen niet strak naast elkaar gelegd maar met gelijke tussen ruimte....

Bijlage:
Imp.trafo.png
Imp.trafo.png [ 11.7 KiB | 482 keer bekeken ]


Door de eerste windingen aan de massa kant wat dichter tegen elkaar te schuiven kon
ik de aanpassing op de lage Freq, nog wat verbeteren..

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 05 mei 2020, 23:11 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1375
Woonplaats: JO22kj
Dat ga ik ook eens proberen dan. Tot nu toe de beste resultaten met bifilair, ook als het niet verdeeld is over de kern (maar dat is natuurlijk alleen al voor eventuele dissipatie niet handig). Niettemin hou ik fors oplopende verliezen met frequentie. Lage SWR eigenlijk alleen op 160-80m...

Heb met heel veel moeite en zorgvuldig calibreren (volgens de uitgebreidere fabrieksprocedure) inmiddels wat meer zinnige resultaten uit de NanoVNA, maar dat was niet eenvoudig. Hoge impedanties vindt ie heel moeilijk en het is ongelooflijk belangrijk hem niet meer dan een centimeter ofzo van het voedingspunt te calibreren, zelfs als je niet korter meet dan de 6 meter band...

Wel kunnen vaststellen dat een stuk schemerlamp tweelingsnoer een impedantie 117 ohm en verkortingsfactor 0,67 heeft ;)

De trafo blijft hoge verliezen houden die fors oplopen met frequentie. Volgens de VNA is de belasting sterk inductief, maar een c'tje parallel is ook de oplossing niet, dan neemt het ohmse deel weer een vlucht omhoog. Om te voorkomen dat ik nu spoken zit te zoeken door weer een calibratiefout, ga ik het maar eens aan de dummyload proberen met twee stuks gespiegeld aan elkaar en een klassieke SWR/vermogen meter.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 09:39 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2011, 00:27
Berichten: 255
Woonplaats: Parijs
pa0ejh schreef:
Ik heb de vorige versie, met het kleinere scherm, en R13 zie ik zo niet in het schema...Ook heb ik de eerste Software versie, maar Updaten vind ik maar wazig, zag een voorbeeld maar dat is erg summier
Inderdaad, wazig... De volgende procedure is enkel voor de Edy555 clone. Doe dit niet met andere versies van NanoVNA zoals NanoVNA-H, NanaVNA-F, NanoVNA-H4 etc. Let op, alle opgeslagen instellingen worden verwijderd!

Ik heb een zogenaamde Edy555 clone. Dat bleek bij het opstarten. Er wordt NanoVNA weergegeven en geen NoanoVNA-H (Hugen) of NanaoVNA-F. Ook kon ik vanuit het menu DFU niet opstarten. Om deze op te waarderen onder Windows is eeen programma en firmware nodig:
-Programma: (DFU file manager, DfuSeDemo)
https://www.st.com/en/development-tools ... pe=keyword
-Firmware: (nano-firmware-x.x.x.zip)
https://github.com/ttrftech/NanoVNA/releases

Daarna heb ik de NanoVNA kunnen opwaarderen naar versie 0.7.1:
-Installeer het programma en unzip de firmware (bronbestanden)
-Compileer de firmware met DFU file manager. Kies het bestand "ch.hex" en maak het bestand "nanovna-firmware-x.x.x.dfu" (x.x.x is het versie nummer)
-Sluit de NanoVNA op de PC aan
-Kortsluit VDD en BOOT0 op de print van de NanoVNA.
-Start de NanoVNA op (mijn scherm bleef wit na het opstarten.)
-Verwijder de kortsluiting
-Update firmware met DfuSeDemo. Dat is dus "nanovna-firmware-x.x.x.dfu". Een voorbeeld van het programma (niet de NanoVNA) is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=Kx7yWVi ... c&index=28
-Herstart de NanoVNA
-Calibreer de NanoVNA opnieuw

Zoals met elke firmware upgrade, wees voorzichtig. Je zult niet de eerste zijn die een apparaat om zeep helpt :wink: .


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 10:26 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 mei 2008, 13:23
Berichten: 1641
Woonplaats: Brunssum
OK, ga ik proberen, ik zie ook kort nanovna bij het inschakelen...

Wordt vervolgt..

Tnx, Egbert

_________________
73's Egbert PAØEJH. Licensed since 1971.
En meer dan 50 Jaar radio-actief


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 23 mei 2020, 16:26 
Offline

Geregistreerd: 18 okt 2011, 00:27
Berichten: 255
Woonplaats: Parijs
Heb nog eens even wat on line gelezen, maar ik denk nu dat de betreffende firmware zowel op de NanoVNA, NanoVNA-H, NanvoVNA-H3.4 en NanoVNA-H4 werkt:
https://github.com/ttrftech/NanoVNA/releases

Maar voor mijn komende H4 ga ik toch maar deze gebruiken:
https://github.com/hugen79/NanoVNA-H/releases

Zie ook:
http://nanovna.com/
https://groups.io/g/nanovna-users/

Al te meer reden om aan te nemen dat je upgrade gaat lukken!


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 29 berichten ]  Ga naar pagina Vorige  1, 2

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 5 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling