Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 24 jan 2020, 04:28

Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 15:50 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 mei 2007, 11:08
Berichten: 2098
Woonplaats: Krabbendijke
Dit jaar gaan we voor de 10e maal naar OZ. Na vele jaren gebruik te hebben gemaakt van geleende masten, hebben we dit jaar zelf maar eens een mast aangeschaft. We hadden het er heel vaak over gehad om zelf een mast aan te schaffen maar het kwam er eigenlijk nooit van. Nu dus wel en het feit dat de mast die we regelmatig van onze Deense vrienden konden lenen vorig jaar sneuvelde toen wij hem probeerde op te zetten, speelde ook een niet geheel onbelangrijke rol :oops: . Het lag overigens niet geheel aan ons, en belangrijkste oorzaak was simpelweg slijtage. :wink:

Dit jaar moest de aanschaf van een eigen mast er dus toch eindelijk van komen. Na een poos wikken en wegen besloten we voor de mast van Spiderbeam te gaan. Een ander alternatief was een mast van WiMo. De laatste genoemde is aanzienlijk voordeliger dan de mast van Spiderbeam maar desondanks kozen we toch voor de duurdere mast. Reden hiervoor is simpelweg dat deze masten er kwalitatief net wat beter uit zien en het feit dat de antenne die er in moet komen ook van dezelfde fabrikant is, namelijk een Heavy Duty (HD) 5 banden Spiderbeam. Daarnaast levert Cornelius DF4SA ook handige accessoires die WiMo niet levert. Gezien het ons vaak aan tijd ontbreekt om dergelijke accessoires zelf de maken, werd dit maal gekozen om dan maar iets meer uit te geven en de spullen kant en klaar te kopen.

De volgende spullen hebben we bij Spiderbeam besteld:
- Aluminium telescopic mast (heavy duty) van 10m
- 45mm standpipe for HD Spiderbeam
- Rotor adapter 70mm naar 50mm
- Guy plate set for HD mast

Met deze spullen is het mogelijk om de rotor op de grond te plaatsen en de gehele mast te laten draaien. Dit heeft een aantal voordelen. Het belangrijkste voordeel is het gewicht bovenin de mast zoveel mogelijk te beperken. Het betreft hier immer een “push-up” mast die dus met de hand moet worden uitgeschoven. Ervaringen uit het verleden leerde ons dat het omhoog duwen van een antenne + rotor, toch behoorlijk pittig is. Tel daarbij op dat je ook gewicht van 10 meter coax- en rotorkabel omhoog moet duwen en dat is dus bijna niet meer te doen. Door de rotor op de grond te plaatsen hoef je aanzienlijk minder kilo’s de lucht in te duwen en dat scheelt!
Een bijkomend voordeel is natuurlijk ook de lagere belasting voor de mast en het feit dat eventuele problemen met de rotor nu een stuk eenvoudiger op te lossen zijn.
De rotor adapter wordt aan de onderkant van de mast gemonteerd en past in zo’n beetje elke rotor. De Guy plate set zorgt ervoor dat de mast kan worden getuid en toch vrij kan draaien.

De 45mm standpipe vervangt de huidige pijp waaraan de Spiderbeam yagi was gemonteerd. Aan de oude pijp zaten twee klemmen waarmee de yagi aan de mast kon worden geklemd. Door de Yagi nu op de standpipe te monteren, kan de yagi simpelweg over de bovenste buis worden geschoven. Naast het feit dat dit heel eenvoudig werkt, zorgt het ook nog eens voor extra stevigheid.

Niet geleverd door Spiderbeam is de grondplaat waarop de rotor bevestigd kan worden. Spiderbeam levert wel een driepoot statief waarin een rotor gemonteerd kan worden. Dit maakt het opzetten van het geheel aanzienlijk eenvoudiger omdat de mast dan al vrij stevig staat, zelfs zonder tuien. Wij waren van mening dat we het zelfde gemak ook op een andere en vooral goedkopere manier konden bereiken. Via via kon ik aan een plaat van 40 x 40 cm RVS komen. Bij hetzelfde bedrijf konden met een watersnijmachine ook de benodigde gaten om de rotor monteren worden gesneden. Door rotor op de plaat te monteren, de mast daarop te zetten en het onderste deel van mast met 3 kort tuien vast te zetten, kan de mast ook vrij staan voor dat de eigenlijke tuien gebruikt kunnen worden. Dit vereenvoudigd het opzetten aanzienlijk (zie foto’s).

Gisteren zijn we met zijn drieën, Sven PA1SVM, Jan Willem PA7JWC en de ondergetekende, bezig geweest om de mast helemaal klaar te maken voor gebruik. Het was een warme dag dus we hebben het rustig aan gedaan. Het plan om het onderste deel van de mast te tuien met 3 korte tui-draden, werkte uit de kunst. Het zorgde ervoor dat de gehele mast kon worden uitgeschoven alvorens de overige tui-draden strak getrokken moesten worden. Opgemerkt moet worden dat het gisteren nauwelijks waaide en dat de Spiderbeam Yagi nog niet in de mast gemonteerd was. Desondanks gaf deze set-up bijzonder veel vertrouwen.

Om het opzetten te vergemakkelijken hebben we alle tuien op lengte gemaakt en worden ze nog voorzien van houten klosjes waardoor ze gemakkelijk op spanning gezet kunnen worden (denk aan scheerlijnen van een tent). Ook hebben we een touwtje gemaakt die aan het midden van de grondplaat kan worden bevestigd en waarmee de juiste afstanden voor de grondpennen kan worden bepaald. Op de plaat zijn om de 120 graden markering aangebracht. Het bepalen van de juiste plaats voor de grondpennen is daarmee heel eenvoudig geworden.

Het opzetten van het geheel is door onze aanpassingen van gisteren, heel eenvoudig geworden. De Spiderbeam yagi gebruiken we al jaren en is gedurende die tijd zo aangepast dat ook deze heel eenvoudig op te tuigen is. De yagi komt straks op bijna 10 meter boven de grond te staan, ruim voldoende om goed te kunnen functioneren. Het geheel is heel portable gebleven. De aluminium mast heeft een transportlengte van 1,90m en is daarmee het langste onderdeel van de hele set-up en zal vervoerd worden op een set dakdragers. Door het ski-luikje in de achterbank zou deze eventueel ook nog in de auto vervoerd kunnen worden. Aangezien er toch een dakdragers gemonteerd moeten worden voor de dakkoffer, kan de mast daar dus gewoon naast komen te liggen.

De mast voldoet geheel aan onze verwachtingen. De mastdelen schuiven soepel in en uit elkaar en de gemonteerde slangenklemmen zijn zeer degelijk. De mastdelen zijn duidelijk gemarkeerd zodat je precies weet hoever ze uitgeschoven kunnen worden. Ook werd er netjes een inbussleutel meegeleverd en zat het geheel keurig netjes verpakt. Een gebruiksaanwijzing ontbrak maar gezien de eenvoud van de set-up hebben we die ook niet gemist. Op de site zijn wel beschrijvingen terug te vinden over de set-up die Cornelius zelf gebruikt. Deze hebben we vooraf uiteraard doorgelezen en dat heeft zeker geholpen.

Het was gisteren weer lekker om weer eens met de hobby bezig te zijn, dat was voor mij door allerlei omstandigheden al weer een hele poos geleden. Nadeel was echter wel dat we niet in de gaten hadden dat er naast het veldje waarop wij bezig waren, diverse eikenbomen stonden. Het resultaat laat zich raden: Alledrie last van jeukende bultjes op ons lijf.
Als we over een maandje (26-9 tot 4-10) naar OZ gaan, zullen we gelukkig geen last hebben van eiken processierupsen. We kijken er erg naar uit en hopen veel plezier te zullen gaan hebben van onze nieuwe aanwinst.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

_________________
73, Maarten PD2R/OV2T

TRX: Icom IC-7300 / Yaesu FT 857D
Ant: End Fed antennes voor 20 en 40 meter / Diamond X-30
Website: PI4DX Contest Group Zeeuws-Vlaanderen
QRZ pagina: PD2R


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 17:10 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 762
Ik zie geen foto's ,?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 17:55 
Offline

Geregistreerd: 10 jan 2011, 17:19
Berichten: 94
Woonplaats: Hazerswoude-Dorp (JO22HC)
on4avt schreef:
Ik zie geen foto's ,?


Uh inderdaad, helaas geen foto's :'(

_________________
73 de Frank PH2M 8)


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 18:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 dec 2005, 15:42
Berichten: 149
Woonplaats: Prinsenbeek
Ben bang dat er iets verkeerd is gegaan met uploaden van foto's bij Maarten.... :D :wink:
Hierbij wat foto's van onze nieuwe 10m HD Telescopische aluminium.


Bijlagen:
XTYI7251.jpg
XTYI7251.jpg [ 129.8 KiB | 1146 keer bekeken ]
IMG_2317.jpg
IMG_2317.jpg [ 266.29 KiB | 1146 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: Bevestiging ring
IMG_2326.jpg
IMG_2326.jpg [ 123.56 KiB | 1150 keer bekeken ]
IMG_2328.jpg
IMG_2328.jpg [ 118.03 KiB | 1150 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: Verloop rotor
IMG_2331.jpg
IMG_2331.jpg [ 118.75 KiB | 1150 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: Grondplaat 40x40cm RVS rotor met verloop
IMG_2313.jpg
IMG_2313.jpg [ 262.7 KiB | 1150 keer bekeken ]
Opmerkingen bij bestand: Rotor met mast
IMG_2312.jpg
IMG_2312.jpg [ 193.3 KiB | 1150 keer bekeken ]

_________________
73, Jan-Willem PA7JWC / 5Q7DX

Website: PA7JWC & PA6NB Contest Group
Als je schrijffouten vindt, dan mag je ze houden!
_________________
Kenwood TS990s, Elecraft K3/100, Icom IC-7100, 6 band HexBeam, 40/80M inv V, 50Mhz 6el LFA, 144Mhz 13el KLM, 70Mhz 2el DK7ZB.
Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 18:46 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4892
Woonplaats: Kampen
Misschien een storinkje van de Google-server waarop de foto's staan? Ik zag ze vanmiddag wél en ik zie ze nu ook!
Ze zijn groter dan de tweede serie, ook als je er op klikt. Verkleinen(?) was niet nodig geweest.

@Maarten: ziet er goed uit! Is die middelste tui wel nodig? Zijn die buizen niet stijf genoeg voor één tuikrans?

Zelf gebruik ik een tweeduims stalen mastje van 9 meter, die heeft aan één tuikrans genoeg. Zelfs als we er een
4m lange 5 over 5 duobandbeam op zetten voor 6 en 4 meter. En dan loopt één persoon die 9 meter op, terwijl de
ander zijn voet op de basis houdt. Die ene tuikrans zit overigens op 7,5 meter, op de één na bovenste pijp.

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 aug 2019, 19:54 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 mei 2007, 11:08
Berichten: 2098
Woonplaats: Krabbendijke
Aloys, de onderste korte tuidraden worden verwijderd als de mast eenmaal staat, dit omdat deze vast aan de mast zitten waardoor hij niet vrij zou kunnen draaien. Door halverwege een tui-set te plaatsen staat de mast in ieder geval een stuk stabieler. Of het echt nodig is weet ik niet, het geeft in ieder geval wel gemoedsrust :wink:
Overigens moet je een 5 banden Heavy Duty Spiderbeam niet onderschatten, dat is nog best een forse antenne met een flink oppervlak.

_________________
73, Maarten PD2R/OV2T

TRX: Icom IC-7300 / Yaesu FT 857D
Ant: End Fed antennes voor 20 en 40 meter / Diamond X-30
Website: PI4DX Contest Group Zeeuws-Vlaanderen
QRZ pagina: PD2R


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 aug 2019, 07:53 
Offline

Geregistreerd: 12 jan 2011, 13:48
Berichten: 762
Vraag, kon die mast niet direct in de rotor? Of is de diameter groter?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 aug 2019, 09:15 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 dec 2005, 15:42
Berichten: 149
Woonplaats: Prinsenbeek
on4avt schreef:
Vraag, kon die mast niet direct in de rotor? Of is de diameter groter?


De mast komt niet direct in rotor, de diameter van de mast is groot (70mm).
De rotorschalen (Yaesu GC-038) kunnen maximaal tot 65mm van G1000DXC.
Vandaar dat we gebruiken maken van een adaptor 70mm naar 50mm.

_________________
73, Jan-Willem PA7JWC / 5Q7DX

Website: PA7JWC & PA6NB Contest Group
Als je schrijffouten vindt, dan mag je ze houden!
_________________
Kenwood TS990s, Elecraft K3/100, Icom IC-7100, 6 band HexBeam, 40/80M inv V, 50Mhz 6el LFA, 144Mhz 13el KLM, 70Mhz 2el DK7ZB.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 aug 2019, 16:01 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 dec 2005, 23:30
Berichten: 690
Woonplaats: Roodeschool
Kom net terug uit Denemarken. We waren in de buurt van waar jullie altijd zitten denk ik. Althans toen ik een paar amateurs zocht in Saeby kwam ik jullie calls ook tegen.

https://pe4bas.blogspot.com/2019/08/back-from-oz.html

Mooie mast overigens...heb zoiets eerder gezien. Volgens mij werkt Lars PH0NO ook met deze mast..

_________________
Bas PE4BAS

http://pe4bas.blogspot.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 aug 2019, 21:05 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 mei 2007, 11:08
Berichten: 2098
Woonplaats: Krabbendijke
Leuk om te horen dat je een goede vakantie in OZ hebt gehad. Joergen OZ1HNE is een heel goede bekende van ons, woont vlakbij het vakantiehuisje waar wij altijd verblijven. Hij is enkele jaren geleden helemaal overgestapt van 2 meter EME (waar hij ook een flinke 2 meter stack voor had) naar HF. Hij deed enkel EME in CW en dat deed vrijwel niemand meer. Super aardige gast. Er wonen best wel een aantal zendamateurs in Saeby. Hebben ook een vrij actieve club met een clubhuis in een oude bunker.

Op de pagina van Lars PH0NO valt te lezen dat hij de alu mast zelf heeft gemaakt maar het is inderdaad vergelijkbaar.

_________________
73, Maarten PD2R/OV2T

TRX: Icom IC-7300 / Yaesu FT 857D
Ant: End Fed antennes voor 20 en 40 meter / Diamond X-30
Website: PI4DX Contest Group Zeeuws-Vlaanderen
QRZ pagina: PD2R


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 10 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [bot] en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling