Zendamateur.COM
http://www.zendamateur.com/

6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater
http://www.zendamateur.com/viewtopic.php?f=5&t=20840
Pagina 1 van 2

Auteur:  Jan Catrysse [ 16 apr 2019, 08:47 ]
Berichttitel:  6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Goede dag,

Ik hoop op de juiste plaats te zijn voor mijn probleem. Ik gebruik thuis een systeem voor de centrale verwarming, tado, welke werkt via 868MHz (6LoWPAN). Maar de afstand tussen de centrale unit en de thermostaatkranen in de kelder is te groot waardoor de connectie vaak weg valt.

Op de printplaat is er een 1/4de golflengte antenne geetst, dus niets bijzonders. Ik heb de antenne verlengd met een stukje draad tot 1/1 golflengte maar de exacte lengte is natuurlijk meer gokwerk dan wat anders (door alle bochtjes op de print). De ontvangst is beter maar nog niet goed genoeg.

Wat is een praktisch haalbare manier om dit op te lossen? Kan ik zo'n antenne tunen of verbeteren? Ik heb wel een oscilloscoop maar geen spectrum analyzer of zo. Maar uiteindelijk is de antenne half printplaat half draad… dus hoever kom ik daar mee?

Nu is de antenne in totaal ongeveer 32 a 33 cm…

Ik dacht ergens gewoon een klein repeatertje te plaatsen maar dat kan ik nergens vinden voor die frequentie. Ik weet niet of dat bestaat of zelf te knutselen valt?

Advies is meer dan welkom.

Groeten en dank,
Jan

Auteur:  PH2LB [ 16 apr 2019, 09:33 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Als eerste hartelijk welkom op dit forum.

Ik weet niet welk huis je hebt, maar een beetje bewapening in het beton is vragen om problemen met dit soort systemen. Helaas zul je dat niet te vaak in de folders lezen. En de door jou gezochte repeaters zul je vermoedelijk (nu nog) niet vinden.


Een aantal jaren geleden was de ISM Domotica helemaal hip als je het zelf maakte. Weinigs storing en hoge wauw factor. Echter als de commercie het aan gaat bieden in grote getallen kun je er van op aan dat je storing gaat ondervinden (zelfde zag/zie je bij de wifi, geen vrij kanaal meer te vinden, en veel hik-ups, maar daar hebben ze tegenwoordig ook al repeaters/"versterkers" met als gevolg nog minder vrije kanalen).

De 868Mhz band op moment al redelijk vol aan het raken met allerlei IoT en M2M achtige zaken (denk hierbij b.v. aan LoRaWAN, SigFox, alarm systemen, draadloze koptelefoons etc). Bij LoRaWAN en SigFox wordt vaak gebruik van wat langere uitzendingen met een grote frequentie spreiding om langere afstanden te halen.

Je experiment met het verlengen van de antenne is lovenswaardig maar bied geen garanties. Er zal een mis aanpassing optreden die mogelijk gaat tegenwerken. Wat je zou kunnen doen is een 1/4 lambda draadje aan het ground vlak maken en kijken of je de antenne iets kunt richten naar de centrale unit. Of eventueel een metalen schermpje achter de thermostaat kraan als reflectie scherm. Maar je zult al snel praten over een metalen scherm van 35 x 35 cm.

Mocht je zelf willen snuffel of er stoor signalen zitten op de door jou gebruikte frequenties, en je bent een beetje handig met computers, zie dat je een SDR dongle (zie b.v. https://www.vandijkenelektronica.eu/nl/ ... ongle.html maar ook voor een tientje te koop in China) met de juiste software op de kop tikt. Dan kun je eenvoudig zien of er continue stoor signalen zijn die roet in het eten gooien.

Auteur:  pe1cmo [ 16 apr 2019, 11:38 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Je zou een dubbelquad antenne kunnen maken, en die beneden neer leggen. Omdat die wat richtwerking heeft zou je die naar boven kunnen richten.
Door de richt werking meer gain, en minder last van andere storingen.

https://vk1nam.wordpress.com/2017/12/27 ... d-antenna/

maar dit is een hogere frequentie, dus moet je alle maten met 1296 / 865 = 1,5x vermenigvuldigen.

Auteur:  PA3TON [ 16 apr 2019, 22:11 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

voor 433 Mhz heb ik zelf een repeater gemaakt, met een sdr-dongle en rtl-433 software onder linux en een zendertje van 3 euro (tx433) op een raspberry pi.
wellicht is dit ook te realiseren voor jouw frequentie. Ik ontvang bijna alle 433-signalen, en de signalen die ik nodig heb (herkend worden) worden een seconde later opnieuw uitgezonden.

Auteur:  PE2CH [ 17 apr 2019, 08:49 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Woon zelf in een flatgebouw waar draadloze warmtemeters op de radiatoren geplaatst zijn. Die dingen werken kennelijk ook in de 868 MHz band en hier gaat dat blijkbaar goed. Geen idee waar de ontvanger geplaatst is, maar dat zal waarschijnlijk ergens in een technische ruimte zijn en dan is het toch enkele tientallen meters afstand die dus draadloos overbrugt wordt.

Auteur:  PH2LB [ 17 apr 2019, 09:05 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

PE2CH schreef:
Woon zelf in een flatgebouw waar draadloze warmtemeters op de radiatoren geplaatst zijn. Die dingen werken kennelijk ook in de 868 MHz band en hier gaat dat blijkbaar goed. Geen idee waar de ontvanger geplaatst is, maar dat zal waarschijnlijk ergens in een technische ruimte zijn en dan is het toch enkele tientallen meters afstand die dus draadloos overbrugt wordt.

Die warmte meters sturen niet continue signalen door maar een keer per dag of in de paar dagen. En omdat ze dat doen, kunnen ze een langere uitzending (lagere baudrate en breeder spectrum gebruik) doen.

Maar gezien de verwachte toepassing (flats) zullen ze wel specifiek ontwerpen en uitvoerig getest zijn.

Auteur:  Jan Catrysse [ 17 apr 2019, 10:06 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Dank voor de vele reacties! Fijn om mensen met kennis en passie te zien.

Zelf ben ik niet zo heel erg thuis in dit soort zaken dus ik waag me nog even een kans met wat vragen.

Citaat:
is een 1/4 lambda draadje aan het ground vlak maken

Momenteel zie ik alleen een draadje (antenne) op de print geëtst, en die zit dan vast aan de een of andere chip met een SMD condensator ertussen. Ik weet dus niet goed waar ik het grondvlak kan vinden. Is dat gewoon de algemene ground van de printplaat of is er een specifieke ground voor de antenne? Zal zo'n groter grondvlak zorgen voor een algemeen betere ontvangst of alleen voor een betere richtbaarheid?

Citaat:
Je zou een dubbelquad antenne kunnen maken

Misschien op het zelfde idee had ik gedacht om de antenne die geëtst is los te krassen en dan van daar een mini coax te gebruiken om er dan een echte 868Mhz antenne op te schroeven. (op Aliexpress zag ik laatst zo'n dingetje: https://www.aliexpress.com/item/868MHZ-915MHZ-GSM-3G-antenna-small-sucker-7dbi-aerial-3meters-SMA-male-2/32512220307.html
Maar ik weet niet waar ik wederom de ground moet mee verbinden tussen de coax en de unit zelf... en ik kan niet geloven dat zo'n joekel van een antenne met een gele hoop coax kabel nuttig is voor zo'n klein mini zendertje. Of wel?

Op Ali kom ik dat nog tegen en misschien is dat iets? https://www.aliexpress.com/item/RF-Wideband-Amplifier-High-Gain-30dB-Low-Noise-Amplifier-LNA-For-Short-Wave-FM-Radio-Remote/32849931000.html

Code:
voor 433 Mhz heb ik zelf een repeater gemaakt, met een sdr-dongle en rtl-433 software onder linux en een zendertje van 3 euro (tx433) op een raspberry pi

Dat zie ik mij zelf nog wel doen als ik wat tijd kan vinden. Maar gaat dat niet voor problemen zorgen omdat data pakketten dan twee keer toekomen (één keer af en toe naar gelang het bereik en één keer via de repeater?)
Ik blijf wel met het idee spelen of er geen analoge repeater (zeg ik dat juist?) ergens kan geplaatst worden, ik zie dat wel bestaan voor GSM op 900Mhz... misschien bestaat dat met een variabele frequentie of sla ik de bal helemaal mis met dat idee?

Dank voor de assistentie en het inzicht.

Auteur:  pa5cw [ 17 apr 2019, 10:33 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Inderdaad de printplaat antenne los krassen en coax verbinden met het modem.

Nu beïnvloeden ze elkaar.
Ik heb eens meegemaakt bij een gsm modem dat de interne antenne niet werkte,
toen bleek dat de verbinding tussen de print antenne en het modem straalde, de antenne deed zelf niets!

Was gemaakt door firmware specialisten die geen kennis van draadloze systemen hadden.

Kees

Auteur:  Jan Catrysse [ 17 apr 2019, 11:13 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Code:
Inderdaad de printplaat antenne los krassen en coax verbinden met het modem

Super.

Ik neem aan dat ik de antenne dus koppel net achter de condensator, maar de mantel van de coax gaat die dan gewoon aan de "common ground" van de printplaat?

Auteur:  PE2AAB [ 17 apr 2019, 15:23 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

868 MHz apparatuur valt in een Europese ISM band. Devices bedoeld voor gebruik op deze frequenties vallen uiteraard onder regelgeving.
Voor 868 MHz. is er een gratis verkrijgbare standaard waarin de essentiële eisen zijn genoemd op pagina 18 van Final draft ETSI EN 300 220-2 V3.1.1 (2016-11) en de Technical characteristics and methods of measurement staan in Draft ETSI EN 300 220-1 V3.1.0 (2016-05).

Omdat we geen vergunning hebben als zendamateur om buiten de gebaande paden te gaan is het dus zo dat meer power, antenne aanpassingen of design verandering, huidige certificering van een dergelijke device doen vervallen.
Op 433 kunnen we als zendamateur wél knutselen; immers dit valt in een amateurband en als zendamateur zijn we uitgesloten van een aantal regels van de RED of Radio Equipment Directive (lees:Wet).

Dat zal reden zijn waarom er weinig 'boost' spul verkrijgbaar is.

Dit even als informatief stukje; de bovengenoemde oplossingen, zeker die met (gerichte) antenne aanpassingen, zullen voor betere performance zorgen maar maken je opstelling volgens de letters van de wet wel illegaal.

Niet om te zeiken maar 'just saying'. :-D

Auteur:  Jan Catrysse [ 17 apr 2019, 15:34 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Code:
Niet om te zeiken maar 'just saying'


Wel zo best dat je het zegt want ik had al een 2000 Watt versterker in gedachten haha ;-)

Maar ff serieus, dat wil wel zeggen dat ik het niet te gek moet maken natuurlijk.

Dank voor de tip.

Auteur:  PA3TON [ 17 apr 2019, 20:25 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Mijn repeater is is gewoon 10mW maar staat beter geplaatst, halverwege zeg maar. zodat de tuinverlichting achter in de tuin ook het signaal ontvangt. (Hij fungeert ook nog als ip-camera trouwens)
Bij klik-aan-klik-uit is het geen probleem als het signaal twee keer ontvangen wordt, omdat de lamp maar één keer aan gaat, en dan is ie al aan. Ik weet niet hoe dat bij jou toepassing gaat.
Wat ik op een ander forum heb gelezen, is een passieve antenne. Daar hadden ze, om in een metaal-beton-gebouw radio te ontvangen twee antennes gekoppeld, zonder verdere elektronica
twee richtantenne's met zoveel mogelijk versterking. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar kan me voorstellen dat dit ook zou kunnen werken, hoewel het dan niet meer echt draadloos is ;)
Is het één of twee richting verkeer? als het éénrichting is, mag je aan de ontvanger zoveel knutselen als je wilt!

Auteur:  PA1RAM [ 17 apr 2019, 21:00 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

In principe wil je het signaal door het beton(ijzer) laten gaan en dat blijft lastig. Ik heb het in mijn garage een tijdje gedaan met 2 sprietjes verbonden met een (kort) stukje coax, een antenne buiten los staand op het dak en een antenne binnen. Dat werkte perfect voor Hifi, kan me voorstellen dat dit bij jou ook zou kunnen werken?

Auteur:  Jan Catrysse [ 17 apr 2019, 21:13 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Het is idd wel heen en weer verkeer.
Ik denk niet dat er veel beton in het gebouw zit, het is vooral metselwerk.

Auteur:  PA1RAM [ 17 apr 2019, 23:52 ]
Berichttitel:  Re: 6LoWPAN 868MHz antenne / extender / repeater

Jan Catrysse schreef:
Het is idd wel heen en weer verkeer.
Ik denk niet dat er veel beton in het gebouw zit, het is vooral metselwerk.

Zijn denk ik de (betonnen) vloeren...?

Pagina 1 van 2 Alle tijden zijn GMT + 1 uur
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/