HF Loop antennes

Alles over antennes en toebehoren.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
PE9PE
Berichten: 1145
Lid geworden op: 28 okt 2007, 09:53
Roepletters: PE9PE
Locatie: ZOETERMEER

HF Loop antennes

#1 Bericht door PE9PE »

Hier een interessante video over loop antennes.
https://www.youtube.com/watch?v=SUYI81dkEMA

Aan het einde van de video de link naar een uitgebreide website over loops.
http://magnetic-loops.info

73
Rob
PE9PE
Life is too short for QRP.

PA3ECZ
Berichten: 682
Lid geworden op: 07 aug 2016, 11:08
Roepletters: PA3ECZ

Re: HF Loop antennes

#2 Bericht door PA3ECZ »

PE9PE schreef:Hier een interessante video over loop antennes.
https://www.youtube.com/watch?v=SUYI81dkEMA

Aan het einde van de video de link naar een uitgebreide website over loops.
http://magnetic-loops.info

73
Rob
PE9PE
Zo krijgt hij er geen koude vingers bij....☺

Gebruikersavatar
PA3DJS
Berichten: 2494
Lid geworden op: 04 mei 2014, 16:41
Roepletters: PA3DJS
Locatie: Maarssen
Contacteer:

Re: HF Loop antennes

#3 Bericht door PA3DJS »

Die OM van de magnetic loop info site knipt en plakt aardig met fragmentjes van anderen om zijn (financieel?) belang te behartigen.

Voeden via een ferriet was toen (1995) al niets nieuws. Ik ben het tegen gekomen in een oude RFID toepassing, en heb het dat idee ook zelf gebruikt (lees: overgenomen dus). De plaats waar hij voedt (dicht bij de condensator) is denk ik wel nieuw.

Hij beweert dat als je een loop voedt uit het midden (dus aan een kant dicht bij de tuning capacitor), je minder verlies hebt. citaat:
"This means that because of the relatively high impedance at this feed point losses from dc resistance in the loop are at a minimum and thick tubing is not necessary."

Het klopt dat bij een relatief grote loop (bijvoorbeeld met 0.25 lambda omtrek), de stroom door de condensator kleiner is dan in de loopgeleider er precies tegenover. Daardoor is theoretisch de impedantie bij voeden in serie met de condensator hoger. Het verlies is niet minder, aangezien bij een zeker gewenst uitgestraald vermogen, de stroom in de loop gelijk blijft.

Nu de praktische kant:
De meeste mensen gebruiken een loop vanwege zijn afmetingen, en dat je geen tegencapaciteit nodig hebt. Het ding is bij juist ontwerp gebalanceerd, en je hebt geen common mode stroom in je voedingslijn.

De OM van de magnetic loop site stopt een ferriettransformator in serie met de loop dicht bij de condensator (waar de hoogste spanning staat). Wat denk je dat er gebeurt via de capaciteit tussen primair en secundair? Je krijgt een "mooie" common mode stroom in je coax. Je coax straalt lekker mee, en daar wordt de constructie inderdaad breedbandiger van. Een deel van het vermogen gaat wellicht ook zitten in dielectrisch verlies van het kernmateriaal.

Wat je nu hebt is een mix van een monopool met top load, en een tuned loop. Het gedrag hangt sterk af van coax lengte, en hoe de coax loopt (over de grond, in de lucht, etc). Het zou heel netjes zijn als hij het common mode aspect aanhaalt, maar dat dient zijn belang niet.

Gebruikersavatar
Gerton
Berichten: 87
Lid geworden op: 14 feb 2006, 21:46
Roepletters: PD0G
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Re: HF Loop antennes

#4 Bericht door Gerton »

had dit weekend paar loops gemaakt voor de 70cm, kreeg het eerst niet voor elkaar om op de band te krijgen. maar nu staat hij mooi. heb een 8loop gemaakt en een enkele cirkel . 8loop is scheel.
DSC_0069.JPG

Gebruikersavatar
PA3DJS
Berichten: 2494
Lid geworden op: 04 mei 2014, 16:41
Roepletters: PA3DJS
Locatie: Maarssen
Contacteer:

Re: HF Loop antennes

#5 Bericht door PA3DJS »

@Gerton:
Dan heb ik misschien wat leesvoer voor jou over het stralingsdiagram bij verschillende orientatie. Ik heb er als voorbeeld ook twee 70 cm loops in staan met tuning op twee plaatsen. Die tuning op twee plaatsen is om het 8-vormige stralingsdiagram te behouden, ook als je de loop op zijn kant zet. Dat is handig voor (ongewenste) vossen.
http://www.tetech.nl/divers/Loop_PerformanceV10.pdf
De 8-loops zijn overigens niet zo bekend.

Plaats reactie