Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 22 sep 2018, 19:52

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 15:51 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4117
Woonplaats: Kampen
Op de website van G4IZH las ik dat hij de ventilator van zijn IC-7300 had vervangen
voor een type dat geruisloos werkt. Standaard loopt de ventilator op 6V, maar wanneer
je overgaat op zenden wordt de spanning (kort) verhoogd naar 10V wat met de
standaard gemonteerde ventilator behoorlijk wat lawaai maakt...
Website: http://www.g4izh.co.uk/noisy-fan-mod.html

Zijn er hier mensen die deze modificatie hebben gedaan?

De betreffende Noctua-ventilator is te koop via eBay voor circa € 25 incl. verzendkosten.
Link: https://www.ebay.com/itm/NOCTUA-NF-A8-P ... 1824351972

Wil je er een bijpassend stekkertje aan zetten, zodat het simpel een kwestie van open
schroeven en omwisselen is, die kosten € 0,91 (per 10 stuks!) inclusief verzendkosten.
Link: https://www.ebay.com/itm/10-20-50-PCS-M ... 2190956522

Een Italiaanse(?) mede-amateur heeft van deze mod een filmpje gemaakt:
https://www.youtube.com/watch?v=OLZenftfxaw

Nieuwsgierig hoé stil ie daarvan wordt? Daar zijn ook 2 videootjes van:
https://www.youtube.com/watch?v=kbZdQNmLFCU
https://www.youtube.com/watch?v=8oYeMRYnXMA

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 16:22 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 dec 2006, 12:22
Berichten: 742
Woonplaats: Eibertjesdarp
Als je de fan gewoon in Nederland besteld ,dan kan het zelfs voor minder: https://tweakers.net/pricewatch/415493/ ... -80mm.html

_________________
Soms weet het ook niet meer.........


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 16:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4117
Woonplaats: Kampen
Met dank, goeie tip! :D

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 16:40 
Offline

Geregistreerd: 09 aug 2009, 04:47
Berichten: 713
https://nl.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Mute-Quiet-12V-80mm-Computer-PC-Case-3-4-Pin-Cooling-Fan-For-PC/32661090103.html

Kost geen drol is toch stil, zit in het front van de shack PC.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 16:56 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 nov 2007, 02:48
Berichten: 1633
Woonplaats: Etten-Leur
PA3DAT schreef:
Op de website van G4IZH las ik dat hij de ventilator van zijn IC-7300 had vervangen
voor een type dat geruisloos werkt.

Ik heb mijn IC7300 nu een paar maanden en misschien is de ventilator van een ander type want ik vind het stil genoeg.
Ondanks dat hier een stil type voor een ander project ligt, is er geen behoefte om dat in de IC7300 te monteren.
Pas op met sommige goedkope ventilators want ze gaan minder lang mee.

_________________
http://pa0fri.home.xs4all.nl/ met ongeveer 200 praktische onderwerpen voor radiozendamateurs
De eerste stappen zijn theorie en simulatie, maar in de praktijk blijkt pas of het klopt.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 17:16 
Offline

Geregistreerd: 30 nov 2007, 22:18
Berichten: 44
Woonplaats: Lottum
ik heb hem ook vervangen, hoor nu niks meer.
perfect gelukt.

Martien.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 17:18 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4117
Woonplaats: Kampen
Met zo'n Noctua ventilator?

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 18:19 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1250
Woonplaats: Oldebroek
Ik ben geen fan van het vervangen van fans :D door niet originele types.
Op zijn minst moeten de specificaties gecontroleerd worden qua luchtverplaatsing men stroomverbruik.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 18:31 
Offline

Geregistreerd: 30 nov 2007, 22:18
Berichten: 44
Woonplaats: Lottum
ja met een noctua,
kijk maar eens bij de razzies van de afdeling KAR. als ik me niet vergis,
daar staan ook de eigenschappen bij.

Martien.

hier een link. https://www.pi4raz.nl/razzies/razzies201612.pdf

niet van Kar maar Zoetermeer.

Martien.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 19:59 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4117
Woonplaats: Kampen
He bedankt! Interessant, heb het hele artikel meteen gelezen.
Ziet er goed uit, niet Leo?

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 20:18 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1250
Woonplaats: Oldebroek
Ja, interessant Aloys. Overigens is "iets" minder luchtverplaatsing wel 20 %, maar als de set zo koel blijft als in het artikel aangegeven zal het allemaal wel meevallen.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 20:42 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 21 sep 2008, 08:08
Berichten: 4117
Woonplaats: Kampen
Ik zet het volume meestal zo laag mogelijk. In cw vind ik die ventilator heel storend; het overstemt mijn
monitor-toontje enkele seconden wanneer ik begin te seinen. Dan moet je dus "blind" seinen :D
Met de koptelefoon op heb ik er geen last van, maar ik vind het niet echt fijn...

_________________
73 de Aloys PA3DAT / 5P4W
FT-847 | FT-857D | IC-7300 | Elecraft K2 | BQC #357.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 20:58 
Offline

Geregistreerd: 17 maart 2010, 17:31
Berichten: 2440
Woonplaats: Schijndel
gebruik hier een 7300 alleen met een transverter van 28 Mhz naar 432 Mhz
met een kleine modificatie kon ik de transverter aansturen met +/- 30 milliwatt uit de 7300
Het plugje in de 7300 dat naar de eindtrap loopt eruit .. op het kabeltje een contraplunje en een weerstandje van 50 ohm ter afsluiting van de ingang van de eindtrap.
Dan een dun stukje coax door de achterkant prutsen en via een 28 MHZ bandfilter naar de TX ingang van de transverter
RX van de transverter naar de " normale " ingang van de 7300 ..

alle functies blijven werken ,, vermogen is zelfs nog regelbaar
Eerste EME qso's zijn alweer gemaakt in wsjt65b mode ( 2 x 23 elements , met 150 watt ... wel tegenstations met veeeeeeel ERP )
stabiliteit op 28 Mhz is prima .. moest wel even wennen aan de instellingen van een SDR ontvanger
maar ook de " interne " geluidskaart werkt prima ..
maar het gaat stukken beter als met een bejaarde IC-746
noise blanker noise reduction zijn echt heel prettig bij een 7300 ..

Heb hier nog wel een andere fan liggen .. die moet er nog een keer in ..maar met 30 milliwatt output wordt het niet echt warm ...

Ik wacht op het VHF/UHF broertje van de 7300 .. hoop dat ik dan ook zonder transverter met EME aan de slag kan ..
dan kan de 7300 weer origineel gemaakt worden voor 4 en 6 meter .. oja .. en misschien af en toe ook een QSO op HF .. :lol: :lol: :lol:

jammer dat er geen extra stukje software is om de frequentie uitlezing voor de gek te houden door er intern 404 Mhz of 116 Mhz bij op te tellen ..dat kon nou net met een K2 Elecraft weer wel ..

73 Rick


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 21:25 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 1250
Woonplaats: Oldebroek
pa1bvm schreef:
gebruik hier een 7300 alleen met een transverter van 28 Mhz naar 432 Mhz


Heb hier nog wel een andere fan liggen .. die moet er nog een keer in ..maar met 30 milliwatt output wordt het niet echt warm ...


73 Rick


Nee, niet van die 30 mW, maar wel van de amperes ruststroom van de PA :D

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 29 maart 2018, 21:44 
Offline

Geregistreerd: 21 maart 2015, 19:42
Berichten: 717
Woonplaats: Lelystad
Het aantal m3 van die andere ventilator is wel minder, maar wat ik mis is de luchtdruk die de ventilator maakt. Dat in combinatie met het aantal m3 bepaald de koeling, want de luchtdruk bepaald hoe de lucht langs het koelprofiel gaat. Het aantal m3 in de vrije lucht is niet het aantal m3 in een behuizing of een koelprofiel.

Kortom, je moet de temperatuur van je zender meten na bijvoorbeeld 10 minuten continu aan, en dat ook met de andere ventilator. Dan zie en hoor je het verschil.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 6 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling