Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 02 sep 2014, 22:15

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 24 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 10 maart 2013, 20:04 
Offline

Geregistreerd: 01 nov 2007, 16:21
Berichten: 41
Woonplaats: jo22iv
Hallo Allemaal,

Ik heb hier een TM-D710 en daar ben ik achter gekomen dat er een kortsluiting tussen de middenpen en de masse zit op de antenne plug. Iemand heeft aangeboden om zijn plug door te meten en dar kwam 20 - 40 Ohm naar voren.
Bij mij is dat 0 Ohm, als ik de multimeter op "piepen" zet dan piept de meter tussen de middenpen en de massa op de set als ook de "mantel" van de antenneplug. Ook komt er geen uitslag op de SWR meter als er PTT gemaakt wordt.

Kan iemand mij hier verder mee helpen of aangeven waar het probleem zit? Ik heb gee geavanceerde meetapparatuur!! Dus als ik er niet uit kom gaat de set naar de reparatie afdeling, ook hier graag advies naar welk bedrijf....

Bij voorbaat dank,
Ruud PD0RH

PS : Vind het ontzettend zonde daar deze set voorzien is van een tnc en een data in/uitgang waar ik veel gebruik van maak...

_________________
73 Ruud

http://www.pi4adh.nl http://r10.dares.nl/
Yeasu FT450at |Yeasu FT7800r (2x) | Kenwood TH-d7a/g | Kenwood TM-d710e | Storno CQM6000 | G5RV junior | Diamond X50n (2x) | Diamond X30n


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 10 maart 2013, 21:33 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 597
Woonplaats: Oldebroek
Tussen de centrale pin van de antenne connector en massa zit een spoeltje van enkele windingen.
Het is dus normaal dat je met een ohm-meter circa nul ohm meet.
De set werkt overigens normaal ?

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 10 maart 2013, 21:43 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 597
Woonplaats: Oldebroek
[quote="PA0LMD"]Tussen de centrale pin van de antenne connector en massa zit een spoeltje van enkele windingen.
Het is dus normaal dat je met een ohm-meter circa nul ohm meet.
Als er geen vermogen uit de set komt heeft dat een andere oorzaak.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 11 maart 2013, 07:06 
Offline

Geregistreerd: 01 nov 2007, 16:21
Berichten: 41
Woonplaats: jo22iv
De set werkt volledig zoals het hoort met alle functies operationeel, een zendamateur bij mij uit de buurt heeft tussen de centrale pin en de mantel van de antenneplug WEL een Ohmse waarde dus dat begrijp ik even niet..

_________________
73 Ruud

http://www.pi4adh.nl http://r10.dares.nl/
Yeasu FT450at |Yeasu FT7800r (2x) | Kenwood TH-d7a/g | Kenwood TM-d710e | Storno CQM6000 | G5RV junior | Diamond X50n (2x) | Diamond X30n


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 11 maart 2013, 09:43 
Offline

Geregistreerd: 27 mei 2008, 17:32
Berichten: 1992
Woonplaats: Dordrecht
pd0rh schreef:
De set werkt volledig zoals het hoort met alle functies operationeel, een zendamateur bij mij uit de buurt heeft tussen de centrale pin en de mantel van de antenneplug WEL een Ohmse waarde dus dat begrijp ik even niet..

Nul Ohm meten is ook iets theoretisch. Je meetsnoeren enz leveren al weerstand op. Meet eerst eens wat je kan aflezen met de meetpennen op elkaar met de meter op bereik 0-200 Ohm of wat het er dichtste bij komt. Als je het gemeten hebt met een hoger bereik, krijg je al gauw de indruk dat het echt nul Ohm is. Dat zijn nu praktijk dingen die je leert door te knutselen. :wink:


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 11 maart 2013, 12:21 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1180
Woonplaats: Flevoland
De constatering dat een "nul ohm meting" meestal niet zo heel nauwkeurig is, lost dit probleem niet op, wel? ;)

Vreemd dat een andere TM-D710 wel 20-40 ohm meet dan, als daar een spoeltje hoort te zitten.

_________________
Ook onbekend als Marcel, of op veel fora onder de naam 'web'.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 11 maart 2013, 14:20 
Offline

Geregistreerd: 27 mei 2008, 17:32
Berichten: 1992
Woonplaats: Dordrecht
pc1mb schreef:
De constatering dat een "nul ohm meting" meestal niet zo heel nauwkeurig is, lost dit probleem niet op, wel? ;)

Vreemd dat een andere TM-D710 wel 20-40 ohm meet dan, als daar een spoeltje hoort te zitten.

Er zijn 2 verschillende amateurs met een universeelmeter aan het werk geweest met elk hun eigen meters. Wat ik probeer uit te leggen is dat als je een te groot bereik instelt op je meter bijna alles wat laagohmig is tegen de nulindicatie blijft zitten. Je moet juist ¨inzomen¨ door een geschikt laagohmig meetbereik te kiezen. Aangezien de set verder normaal werkt, moet dit haast wel een meetfout zijn.
Als dat zo is, dan leer je er alleen maar van. Een echte vergelijking tussen de setjes kan je alleen doen door met hetzelfde meetinstrument te meten onder dezelfde omstandigheden.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 11 maart 2013, 17:49 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 597
Woonplaats: Oldebroek
PA2LAD schreef:
pc1mb schreef:
De constatering dat een "nul ohm meting" meestal niet zo heel nauwkeurig is, lost dit probleem niet op, wel? ;)

Vreemd dat een andere TM-D710 wel 20-40 ohm meet dan, als daar een spoeltje hoort te zitten.

Er zijn 2 verschillende amateurs met een universeelmeter aan het werk geweest met elk hun eigen meters. Wat ik probeer uit te leggen is dat als je een te groot bereik instelt op je meter bijna alles wat laagohmig is tegen de nulindicatie blijft zitten. Je moet juist ¨inzomen¨ door een geschikt laagohmig meetbereik te kiezen. Aangezien de set verder normaal werkt, moet dit haast wel een meetfout zijn.
Als dat zo is, dan leer je er alleen maar van. Een echte vergelijking tussen de setjes kan je alleen doen door met hetzelfde meetinstrument te meten onder dezelfde omstandigheden.


........ en zo is het maar precies tenzij bij die andere set het spoeltje defect is of ontbreekt. Alleen theoretisch, praktisch gezien geloof ik daar niet in.

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 11 maart 2013, 20:03 
Offline

Geregistreerd: 01 nov 2007, 16:21
Berichten: 41
Woonplaats: jo22iv
Ik zal de meet suggesties die in dit draadje naar voren zijn gekomen even uitvoeren en dan koppel ik dat hier terug...

_________________
73 Ruud

http://www.pi4adh.nl http://r10.dares.nl/
Yeasu FT450at |Yeasu FT7800r (2x) | Kenwood TH-d7a/g | Kenwood TM-d710e | Storno CQM6000 | G5RV junior | Diamond X50n (2x) | Diamond X30n


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 13 maart 2013, 09:46 
Offline

Geregistreerd: 01 nov 2007, 16:21
Berichten: 41
Woonplaats: jo22iv
Heb de zaak nog eens een paar keer doorgemeten maar kom er niet uit waar het nu precies mis gaat. De set is inmiddels ingepakt en gaat naar en prof om na te laten kijken. Er valt voor een persoon zoals ik niet veel te doen op zo'n print plaat met enkel smd en processors.

Iedereen bedankt voor de reacties....
dit draadje kan worden gesloten

_________________
73 Ruud

http://www.pi4adh.nl http://r10.dares.nl/
Yeasu FT450at |Yeasu FT7800r (2x) | Kenwood TH-d7a/g | Kenwood TM-d710e | Storno CQM6000 | G5RV junior | Diamond X50n (2x) | Diamond X30n


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 13 maart 2013, 11:34 
Offline

Geregistreerd: 05 sep 2011, 16:30
Berichten: 1180
Woonplaats: Flevoland
Laat nog maar even open, we horen graag wat het nu was, als ie eenmaal gerepareerd is.

_________________
Ook onbekend als Marcel, of op veel fora onder de naam 'web'.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 13 maart 2013, 15:53 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 597
Woonplaats: Oldebroek
pc1mb schreef:
Laat nog maar even open, we horen graag wat het nu was, als ie eenmaal gerepareerd is.



...er mankeert helemaal niets aan...

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 13 maart 2013, 16:25 
Offline

Geregistreerd: 27 mei 2008, 17:32
Berichten: 1992
Woonplaats: Dordrecht
pd0rh schreef:
De set is inmiddels ingepakt en gaat naar en prof om na te laten kijken.

Het is jouw geld natuurlijk, maar het kan ook op een lokale radioclub met hulp van een ervaren zendamateur nog eens bekeken worden. Ik ben er van overtuigd dat je gewoon een meetfout maakt. Als er echt een vette kortsluiting aan je antenneplug zat, dan ging er geen of weinig HF in of uit.
PA0LMD kan je als raadgever volledig vertrouwen. Hij weet n.l. hoe die set precies in elkaar zit :wink:


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 13 maart 2013, 19:32 
Offline

Geregistreerd: 01 nov 2007, 16:21
Berichten: 41
Woonplaats: jo22iv
ok mensen.....

@PA2LAD : Bedankt voor de reacties, onze afdeling (VRZA Helderland) is hun onderkomen kwijt geraakt, as vrijdagavond neem ik de set wel even mee naar de bijeenkomst bij iemand thuis....kunnen we even kijken wat het daar doet onder het toeziend oog van een paar oude rotten en een koffie.....

@PA0LMD : Ik hoop echt dat er helemaal niets aan mankeert, maar wil echt geen risico nemen... ik heb op dezelfde antenne + kabel + SWR meter een ft7800 van Yeasu geknoopt en daar zie ik dus wel een uitslag op zowel op de FWD/PWR stand als een 1.5 op de SWR stand. Ik wil geen risico nemen met de tmd710 waar ik dus helemaal niets aan uitslag zie.

Ik laat hier weten wat er aan de hand is....ik hoop niets.....!!!!

73 Ruud

_________________
73 Ruud

http://www.pi4adh.nl http://r10.dares.nl/
Yeasu FT450at |Yeasu FT7800r (2x) | Kenwood TH-d7a/g | Kenwood TM-d710e | Storno CQM6000 | G5RV junior | Diamond X50n (2x) | Diamond X30n


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel: Re: Kenwood TM-D710
BerichtGeplaatst: 13 maart 2013, 19:44 
Offline

Geregistreerd: 20 aug 2010, 20:29
Berichten: 597
Woonplaats: Oldebroek
pd0rh schreef:
ok mensen.....

@PA2LAD : Bedankt voor de reacties, onze afdeling (VRZA Helderland) is hun onderkomen kwijt geraakt, as vrijdagavond neem ik de set wel even mee naar de bijeenkomst bij iemand thuis....kunnen we even kijken wat het daar doet onder het toeziend oog van een paar oude rotten en een koffie.....

@PA0LMD : Ik hoop echt dat er helemaal niets aan mankeert, maar wil echt geen risico nemen... ik heb op dezelfde antenne + kabel + SWR meter een ft7800 van Yeasu geknoopt en daar zie ik dus wel een uitslag op zowel op de FWD/PWR stand als een 1.5 op de SWR stand. Ik wil geen risico nemen met de tmd710 waar ik dus helemaal niets aan uitslag zie.

Ik laat hier weten wat er aan de hand is....ik hoop niets.....!!!!

73 Ruud


Je schreef eerder dat de set normaal werkt toch ??

_________________
Meten is (z)weten


Omhoog
 Profiel  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 24 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: marcelzwolle, PE1KVL en 4 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling