Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 20 okt 2020, 06:52

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 13:31 
Offline

Geregistreerd: 10 nov 2012, 19:43
Berichten: 159
Yamaha RX-495 geen helderheid meer in display

Radio werkt perfect maar display geeft amper licht
Nu kan het display het zelf wezen, gelezen deze zijn gas gevuld.
Dan houd op .
Maar dit display krijgt stroom via een kabel .
Dus kan er ook wat anders aan de hand wezen :
Bijlage:
yamaha_rx-495rds_am-fm_stereo_receiver.jpg
yamaha_rx-495rds_am-fm_stereo_receiver.jpg [ 106.42 KiB | 2544 keer bekeken ]


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 13:47 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 901
Woonplaats: Amsterdam
Meer op z'n plek bij audiofreaksforum.nl aangezien dit een zogeheten omroepdoos is. Dat gezegd hebbend. Heb je het service manual erbij gehaald? Het display is een VFD (vacuum fluorescent display) en, zoals de naam zegt, daar zit geen gas in. Is het display inenen duf geworden of langzamerhand? Of is-ie op DIM gezet met de remote?

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 14:05 
Offline

Geregistreerd: 10 nov 2012, 19:43
Berichten: 159
Hallo Tjerk

Ja oke service manueel heb ik .
Dus er zit geen gas .
Dimmer zit volgens mij niet op de afstandbediening.
Ik heb hem zo gekocht.
Ontvanger is in nieuw staat en speeld prima


Bijlage:
yamaha_rx-495_rx-495rds_sm.pdf [8.2 MiB]
16 keer gedownload


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 14:49 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 901
Woonplaats: Amsterdam
joop220 schreef:
Ik heb hem zo gekocht.
Ontvanger is in nieuw staat en speeld prima


Maar als het display niet goed is speelt-ie dus helemaal niet prima! En is-ie zeker niet in nieuwstaat.

Het kan zijn dat de VFD duf is of dat de gloeispanning te laag is. Of de anodespanning. Daarvoor moet je gaan meten. Op de gloeidraden moet genoeg spanning staan. 4.3 V~. V- moet -25 V zijn. Dit is te meten op plug P34 van het MAIN(1) board. Als dat allemaal goed is is je VFD inderdaad duf. Daar zijn trucs voor maar daarvoor moet je stalen zenuwen hebben. Meet dus eerst of die spanningen goed zijn.

Tering, wat een kudt scan overigens. Maar ja, beter dan niks.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 15:31 
Offline

Geregistreerd: 10 nov 2012, 19:43
Berichten: 159
Oké bedankt voor de tip
Wel de reciever ziet er als nieuw uit , kras vrij .
En speeld ook perfect zo als hoord .
Het display werkt ook goed ,alleen heel weinig licht.
Maar bedankt voor de tip.
Ga morgen is even voorzichtig meten.
Heb de service manueel,kijken of lukt .
En anders jammer.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 15:58 
Offline

Geregistreerd: 09 aug 2009, 04:47
Berichten: 932
VQ915100 dat is het display, wordt helaas niet meer gemaakt.
En wordt met de tijd steeds donkerder. Dat hebben ze allemaal.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_veroudering


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 16:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 18 okt 2009, 15:17
Berichten: 443
Woonplaats: Rotterdam
joop220 schreef:
En speeld ook perfect zo als hoord .

Soms mis ik Wim Stoltenberg wel een beetje.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 14 okt 2020, 16:53 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 901
Woonplaats: Amsterdam
Rene - pg3r schreef:
joop220 schreef:
En speeld ook perfect zo als hoord .

Soms mis ik Wim Stoltenberg wel een beetje.

Dat moest ik opzoeken.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 15 okt 2020, 20:35 
Offline

Geregistreerd: 10 nov 2012, 19:43
Berichten: 159
Wel display krijgt volgens mij gewoon rechtstreeks stroom van een wikkeling op de trafo .
Dat dan zal het wel aan display liggen :roll:
Weinig aan te doen dan .


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 08:36 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 04 aug 2019, 12:50
Berichten: 47
joop220 schreef:
Wel display krijgt volgens mij gewoon rechtstreeks stroom van een wikkeling op de trafo .
Dat dan zal het wel aan display liggen :roll:
Weinig aan te doen dan .


Of de trafo heeft een kortsluiting. Meet je het juiste voltage?


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 08:45 
Offline

Geregistreerd: 10 dec 2014, 21:59
Berichten: 365
Woonplaats: Groningen
joop220 schreef:
Dat dan zal het wel aan display liggen :roll:

Ik heb hier ook nog een tuner met zo'n display. Kamerlicht uit en gordijnen dicht, dan kan ik het nog wel lezen.
Hoort helaas in het rijtje niet zo geslaagd, samen met die plakkerige rubber coating op apparatuur, zelf gebrande CD's, OLED's ( ghosting ) en nog veel, veel meer.

_________________
_______________________________________________
Na jaren afwezig toch maar weer eens rondkijken.
UV-B5, RTL stick, SDRPlay2, miniwhip, magloop, X300
http://www.pa3cqn.nl
_______________________________________________


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 16:17 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 nov 2010, 18:00
Berichten: 901
Woonplaats: Amsterdam
Sommige VFD's worden duf, andere niet. De tweedehands microwave van m'n Ma, gekocht in 1997, doet het nog steeds prima. Indien duf: gloeispanning opkrikken, anodespanning opkrikken. Soms helpt het om de kathode te reactiveren met forse overspanning. 9V blokjes worden wel succesvol ingezet. Die gloeidraden zijn behoorlijk robuust.

Tjerk, 9ZZ


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 16 okt 2020, 17:20 
Offline

Geregistreerd: 10 nov 2012, 19:43
Berichten: 159
Spanning meet ongeveer 4 volt .
Heb even met een losse er op geprobeerd.
Spanning 7 volt .
Schilt een klein beetje ,maar dan ook horizontale strepen in display .
Maar laten zo :roll:


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 13 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling