Pagina 1 van 1

Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 30 sep 2015, 21:55
door PA3HMP
Een bevriende radiozendamateur wil zonnepanelen op zijn dak laten leggen, en vraagt zich nu af of deze inverter rommel op onze HF banden maakt, is iemand bekend met dit model.

Afbeelding

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 01 okt 2015, 06:03
door elsinga
Ik ken 'm niet, maar ben wel benieuwd! Zie www.pc5e.nl/emc voor de wel bekende inverters.

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 03 okt 2015, 16:09
door EMCees
Wat roepen ze in de declaration of conformaty

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 03 okt 2015, 20:59
door pe1cmo
declaration of conformaty
Er is Chinees spul in omloop met keurings rapporten en dus een declaration of conformaty die dus niet kloppen.
Apparatuur voldoet niet maar er zit wel een mooi papiertje bij.

En dan ??

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 04 okt 2015, 08:22
door EMCees
Hierop moet AT dus controleren.. En dat doen ze probleem gestuurd of met een steekproef..
Anderzijds speelt hier het probleem dat AT de handhaver is van de emc richtlijn, behalve de 230 V onder de 150 kHz kant dit valt onder de elektricteitswet..

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 04 okt 2015, 20:00
door pe1hzg
EMCees schreef:Hierop moet AT dus controleren.. En dat doen ze probleem gestuurd of met een steekproef..
Anderzijds speelt hier het probleem dat AT de handhaver is van de emc richtlijn, behalve de 230 V onder de 150 kHz kant dit valt onder de elektricteitswet..
In hoeverre speelt deskundige installatie hier een rol? Ik hoor verhalen over afgeschermde kabels, maar dat zal dus ook de nodige keren foutgaan zeker in eem booming markt met nieuwe spelers. Heeft de EMC c'ie hier nog wat over?

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 09 okt 2015, 17:54
door EMCees
deskundige en installatie is in deze branche een contradictie vaak.
1 belangrijke stelregel is dat je oppervlaktes klein moet houden, dus rijg je de panelen in serie zoals gewoonlijk dan moet je de kabels die heen gaan ook langs de retourkabel laten lopen en het liefste twisten. De frames met aardlitze aan elkaar koppelen...
Afschermen heeft zin als je beide kanten van de afscherming goed afmonteert.. maar op het dak en aan aarde leggen???
Och ik heb genoeg panelen gezien en bemeten de sunny boy inverter komt wel goed naar voren.

Re: Stoort deze zonnepaneel inverter

Geplaatst: 13 okt 2015, 14:55
door on4ged
Ik weet niet of jullie hier iets aan hebben, ik wou het toch maar even meegeven.

Ik woon op de tweede verdieping, en aan het gebouw hangen hier massa's zonnepanelen. Boven de ramen van het gelijkvloers, het 1é en het 2é verdiep, daar nog eens boven op het dak en ernaast op het terras van het 2é verdiep. Alles bij elkaar zijn dat zowat 70 m² aan zonnepanelen. Ik heb even naar de bekabeling ervan gekeken, en die kabels lijken me niet getorst te liggen. Waarschijnlijk zijn de panelen wel deels in serie geschakeld, vermoedelijk in groepen van 5 à 10 stuks. Dat kan ik moeilijk heel duidelijk zien. Ook lijkt het me dat de chassis waar de panelen op bevestigd staan niet extra geaard zijn.

Mijn antenne, duoband VHF - UHF staat op amper twee meter van de dichtst bij liggende panelen (40 stuks). Eigenlijk staat ze er midden tussen. Nochtans meen ik hiervan weinig of geen storing te ondervinden. Enig nadeel, ik zit in noordelijke richting wel lichtelijk afgeschermd.
Ook op HF (waarin ik helemaal niet thuis ben) blijk ik evenmin problemen te ondervinden. Voor HF, waar ik nog maar net mee aan het beginnen ben, gebruik ik momenteel een OUTBACK 1899 antenne op magneetvoet en met een (te kleien) metalen plaat als grondvlak. Toegegeven verre van een degelijke oplossing, maar het is toch al iets, ik kan er toch al iets mee aanvangen en ontvangen.

Zoals reeds gezegd, ik heb tot nog toe geen storing ondervonden van deze zonnepanelen. Wellicht komt het doordat de omvormer redelijk ver weg staat t.o.v. de antennes. Die staat namelijk op -1, wat mogelijk mijn geluk is. En wat de plaatsing van die zonne-installatie betreft, die is niet uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, maar gewoon door de huiseigenaar, die slechts over een beperkte basiskennis elektriciteit beschikt.
De gebruikte omvormer is een FRONIUS IG20 van ± 2,4 kVA. Ik zojuist ben even met de portabel (Yeasu FT-60) naast de omvormer gaan staan, en op 2m krijg ik wel een heel lichte storing te horen, maar eigenlijk niet de moeite waard. Een metertje verder is ook die weer weg. En op 70 cm is er ook niets te merken van storing.

Groeten.