STARnet de nieuwste ontwikkeling op D-STAR-gebied

Alles over de diverse digitale modi.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
PA0ETE
Berichten: 5689
Lid geworden op: 21 feb 2006, 00:59
Roepletters: PA0ETE
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

STARnet de nieuwste ontwikkeling op D-STAR-gebied

#1 Bericht door PA0ETE »

Sinds ruim anderhalve week is het mogelijk om met D-STAR gebruik te maken van STARnet. STARnet maakt de interessantste feature die TETRA heeft ook op D-STAR beschikbaar: het werken met workgroups.

Om uit te leggen hoe de ontwikkelingen een beetje in elkaar zitten, moet ik iets vertellen over de "historie" van D-STAR. (Historie tussen aanhalingstekens. Spreek je eigenlijk wel over historie wanneer het over de afgelopen bijna vier jaar gaat? :-) )

D-STAR in zijn oorspronkelijke vorm werkt door middel van wat in de volksmond call-sign routing heet.

Dat gaat als volgt: je zet de roepnaam van een gewenst tegenstation in een register van je zendontvanger, en zendt op een D-STAR-repeater met gateway-functionaliteit. Wat je uitzendt wordt op de eigen repeater uitgezonden, maar ook op de repeater, waar ook ter wereld, waar het betreffende station voor het laatst op heeft uitgezonden.

Het is hiermee ook mogelijk om in plaats van een individuele amateur een aanroep toe doen op een bepaalde verre repeater. Het systeem heeft een paar nadelen. Voordat je een aanroep kunt beantwoorden moet je namelijk de call van het aanroepende station ook weer in je eigen porto overnemen. Dat kan overigens bij de meeste apparaten met één druk op de knop, wanneer je dat doet tijdens de uitzending van het betreffende station.

Call sign is echter bijna overal ter wereld in onbruik geraakt door een ontwikkeling van de laatste 3,5 jaar. Sindsdien is namelijk de repeater add-on DPLUS van Robin Cutshaw AA4RC beschikbaar gekomen. Deze software maakt reflectors mogelijk, op dezelfde manier als dat bij EchoLink kan. (De D-STAR reflectors kunnen overigens niet met EchoLink-reflectors linken).

Zo'n reflector is een soort van stream-server, waardoor je hele clusters van repeaters kunt bouwen door die repeaters aan een reflector te linken. Ook is het met de software mogelijk om repeaters 1-op-1 aan elkaar te koppelen.

DPLUS zorgde er verder voor dat een experimenteerschakeling met daarin een AMBE-chip, de DV DONGLE van een andere amateur Moe Wheatley AE4JY via het systeem gebruikt kon worden om via de PC QSO's op D-STAR te kunnen maken.

De meeste huidige zelfbouw D-STAR-repeaters en Hot Spot's zouden zonder deze laatste mogelijkheid niet hebben kunnen bestaan. Op netwerkniveau doen zij zich namelijk min of meer voor alsof zij een DV DONGLE zijn.

Inmiddels zijn er vele ontwikkelingen, bijvoorbeeld open source varianten met een soortgelijke functionaliteit als DPLUS, maar dat laat ik om deze tekst niet te ingewikkeld te maken even achterewege.

STARnet
STARnet maakt gebruik van de mogelijkheden van call sign-routing om workgroups mogelijk te maken. Dat is niet zo gek: DPLUS maakt in ook gebruik van van de bestaande mogelijkheden. Om de link-commando's voor repeaters te versturen wordt bijvoorbeeld het register "misbruikt" waar bij call sign routing de roepnaam van het tegenstion in moet komen. Maar dat ter zijde.

Workgroups betekent eenvoudigweg dat je met een aantal kornuiten samen een workgroup kunt opzetten, en in de praktijk blijven alle deelnemers van de workgroup met elkaar in contact, zolang zij zich in de buurt van een D-STAR-repeater met gateway+STARnet-functionaliteit bevinden.

Workgroups verhuizen automatisch mee als de deelnemers zich (geografisch) verplaatsen. Je moet wel nog steeds zelf handmatig de meest nabije repeater kiezen, maar wanneer bijv. het laatste station in een workgroup een repeater verlaat dan is het voor hem bestemde verkeer vanaf dat moment niet meer op de betreffende repeater te horen.

STARnet ondervangt dus het belangrijkste nadeel van het oorspronkelijke callsignrouting-systeem, namelijk dat het vrij lastig is om in een groep te praten als niet alle deelnemers op dezelfde repeater zitten. STARnet werkt zonder reflectors.

Zie de bijgevoegde presentatie voor meer info.

STARnet heeft zoals bij DV-modulatiesoorten gebruikelijk is, een eigen Yahoo-discussiegroep, dat is deze:

http://groups.yahoo.com/group/STARnetDigital/

Andere verwante Yahoo-groepen zijn deze:

http://groups.yahoo.com/group/pcrepeatercontroller/

http://groups.yahoo.com/group/ircDDBGateway/

http://groups.yahoo.com/group/ircddb/
Bijlagen
K7VE-Presentation.pdf
Presentatie van een lezing van K7VE, maker van STARnet. De lezing gaat over ircDDB, STARnet en nog een paar andere zaken.
(327.1 KiB) 158 keer gedownload

Plaats reactie