Zendamateur.COM

24 uur per dag QRV
Het is nu 17 sep 2019, 20:17

Alle tijden zijn GMT + 1 uur




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Auteur Bericht
 Berichttitel: DTR lijn van COM-poort
BerichtGeplaatst: 25 jun 2019, 15:08 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 393
Woonplaats: Breda
Ik gebruik al enkele jaren een Lenovo T500 laptop met Windows 7 Pro SP1. Daarmee stuur ik via de DTR lijn van COM1 (op het dockingstation) een transistor aan die de KEY input van mijn Elecraft K2 schakelt in CW mode. Veelal bij gebruik van N1MM Logger.
Dat werkt hier prima.

Echter, bij het opstarten van de laptop, vlak voor het inlogscherm van Windows verschijnt, wordt de DTR lijn van die COM-poort zes keer hoog gestuurd waardoor de transceiver, als jij al aan staat, ook zes keer naar TX mode gaat. Hoewel ik me probeer te houden aan het terugdraaien van het vermogen als ik alles afsluit, vergeet ik dat wel eens. Het loskoppelen van de antenne is ook zo'n gewoonte en dus komt het voor dat de K2 vol vermogen wil uitsturen zonder antenne aan de set. Dat wordt wel terug geregeld door de K2 zodat de PA niet sneuvelt maar ik vind het toch irritant en zie liever dat het hoog sturen van de DTR lijn achterwege blijft.

Wie herkent deze situatie en heeft er een oplossing voor? Ja, ik weet wat een Winkeyer is maar die oplossing zoek ik niet.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 jun 2019, 15:12 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 sep 2006, 16:30
Berichten: 448
Woonplaats: JO22XK
met een 12V voeding vanuit de TRX een 2 polig relais d.m.v. een drukknop (moment contact) inschakelen en met een overneem contact ingeschakeld houden.
met het andere contact kun je dan de DTR lijn inschakelen.
dus de DTR lijn wordt pas doorgeschakeld als je op het knopje gedrukt hebt en schakelt automatisch af als je de TRX uitzet.

_________________
het moet kunnen anders kan het niet
Denk in oplossingen, niet in problemen


Laatst bijgewerkt door PH4CK op 25 jun 2019, 15:19, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 jun 2019, 15:16 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 393
Woonplaats: Breda
Dat zou wellicht kunnen maar ik doel meer op aanpassingen van settings/register in Windows.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 jun 2019, 15:20 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 15 sep 2005, 21:24
Berichten: 1138
Woonplaats: Oosterhout (NB)
Dat probleem herken ik ook. Ik gebruik een USB kabel van de computer naar een omzetter van USB naar COM. Dat gaat vervolgens naar de K3.
Of het zes keer gebeurt weet ik niet uit mijn hoofd. Maar het is soms wel lastig.

_________________
Tonnie
DIG-5629 | AGCW-2939 | 30MDG-3789 | CTC-171 | NAQCC-7029 | BQC 1594.
K3/100 | P3 | HyEndFed 80-10m lengte ca. 41 mtr. | Begali Pearl Gold.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 jun 2019, 16:26 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 dec 2005, 23:30
Berichten: 663
Woonplaats: Roodeschool
Eerst de computer aanzetten en daarna pas de set. Ik heb het probleem ook.

_________________
Bas PE4BAS

http://pe4bas.blogspot.nl


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 25 jun 2019, 21:35 
Offline
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 maart 2013, 20:31
Berichten: 932
Woonplaats: Almelo/JO32HI
Daarvoor heb ik op mijn (zelfbouw) digiboxen altijd een "ARM" switch die PTT en KEY pas vrij geeft als de schakelaar wordt omgehaald.
Ik heb me zelf aangeleerd voordat ik de shack verlaat altijd de schakelaar om te zetten om eerder genoemde problemen te voorkomen.

_________________
73, Lex

"Computers are fun, but there is more between one and zero"
www.ph2lb.nl . . . . facebook.com/PH2LB


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 jun 2019, 21:12 
Offline

Geregistreerd: 02 sep 2006, 22:52
Berichten: 219
Woonplaats: JO21vm
Ik heb gezocht op Google:

"disable serial port search"

1 van de hits:


http://www.taltech.com/support/entry/wi ... g_com_port

Disabling Serial Mouse Detection at Boot Time in Windows 7
Important: The instructions below contain steps that tell you how to modify the registry. However, serious problems might occur if you modify the registry incorrectly. Therefore, make sure that you follow these steps carefully. For added protection, back up the registry before you modify it. Then, you can restore the registry if a problem occurs.

For more information view the Microsoft Windows help article titled Back up the registry: http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... e-registry

Click on the Windows start button
In the search box, type in: regedit and press the enter key on your keyboard
The Registry editor windows will open
Navigate to the registry key named: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\sermouse
On the right hand side of the registry editor window you should find subkey named: start
Double click on the "start" subkey and modify the value of the key to: 4 and click the OK button to return to the registry editor window
Note: setting the "start" subkey value to 4 will disable windows from looking for serial mice at startup
Exit the regitstry editor window


If you do not find the Start key then follow the below steps:


Right click on any blank space in the right side pane of the registry editor window and select on the option New from the context menu that appears.
Click on: dword (32-bit) value from the submenu that appears
Rename the new subkey to: start
Right click on the new "start" subkey and select "modify" from the context menu that appears.
Set the value to: 4 and click the OK button
Close tehe registry editor window
Restart the computer

heb het zelf niet getest, ken het probleem ook met Windows 7.

Hoor graag als iemand hiermee resultaat heeft.

_________________
73
Harry
PE5HV / NL6594


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 26 jun 2019, 23:04 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 393
Woonplaats: Breda
Dank je Harry. Ik kom net thuis maar ga het morgen proberen.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jun 2019, 13:17 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 393
Woonplaats: Breda
In het registry van mijn Windows 7 staat die waarde al op 4. Dat helpt dus niet Harry.

In de url in jouw antwoord is sprake van het zoeken naar seriële muizen op iedere beschikbare COM poort. Er wordt kennelijk tijdens het boot proces gereageerd door Windows op signalen die de muis afgeeft. Ik heb ik mijn zelfbouw CAT snoertje een 3mm ledje opgenomen aan de DTR lijn als extra controle middel. Die led knippert vrolijk 7 keer (dacht eerst dat het 6 keer was) ook al is de kabel van de transceiver losgetrokken. Het lijkt dus niet iets wat geactiveerd wordt omdat mijn transceiver al iets uitzend over de COM poort.

Ik heb een soortgelijke probleembeschrijving gevonden van een amateur uit Californië en wacht nu ook zijn reactie af want het topic op dat forum stopte zonder oplossingsbeschrijving.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jun 2019, 13:56 
Offline

Geregistreerd: 06 feb 2013, 10:22
Berichten: 439
PA0CMU schreef:
Dat zou wellicht kunnen maar ik doel meer op aanpassingen van settings/register in Windows.

Gezien het moment dat de DTR een paar keer hoog wordt, vermoed ik dat het een Plug & Play scan van Windows is. En Plug & Play kun je voor zover mij bekend niet uitschakelen. Als het wel zou kunnen is het in ieder geval een onverstandige oplossing.

Als het elke keer 7 pulsen zijn, zou ik die "misbruiken" om het spul actief te laten worden. Bijvoorbeeld met een eenvoudige µC.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 27 jun 2019, 20:00 
Offline

Geregistreerd: 07 mei 2017, 22:17
Berichten: 100
Als je docking station een parallele printerpoort heeft, zou je kunnen overwegen het sleutelen via de printerpoort te laten lopen. Doe ik hier met succes. Geen idee of die ook tijdens het opstarten "klappert" maar dat is snel uitgeprobeerd. De seriele poort is hierbij dan vrij voor een extra interface naar een andere TRX.

Overigens zet ik ook de TRX pas aan nadat de computer is opgestart, want anders ziet hij de audio interface van de IC7600 niet en gaat JTDX naar de default poort (on board geluid) en dat is ook erg irritant gedoe dat ze op 1 Microsoft Way hebben bedacht. De suggestie van Bas beveel ik dan ook van harte aan.

Het is dat ik wat Windows software gebeuik die niet voor Linux beschikbaar is, anders had ik Windows al lang aan de kant gezet. Te veel ergernissen...

73, Henk


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 jun 2019, 15:32 
Offline

Geregistreerd: 30 okt 2017, 14:44
Berichten: 134
Zou je niet beter een andere lijn gebruiken?
DTR staat namelijk voor Data-TERMINAL-ready, dus zodra de computer bezig/klaar is met starten stuurt die een signaal (meermaals).

Wat gebeurt er als je RTS of CTS gebruikt? Normaal moeten die niks doen tot je ze aanstuurt/opvraagt.

Want je gebruikt nu een lijn die aangeeft dat de computer-poort klaar is, vandaar de toggles die je veelvuldig krijgt.

_________________
Als je denkt dat je eigenwijze mensen kent dan ben je nog geen centamateur tegengekomen.


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 jun 2019, 17:41 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 393
Woonplaats: Breda
@geen belang: dank voor je reactie. In N1MM Logger+ is er een keuze om DTR of RTS te gebruiken, CTS niet.
Bij het gebruik van DTR wordt deze lijn aan het eind van de boot sequence 7 keer in eenzelfde ritme/pulsduur hoog gemaakt. Bij RTS ervaar ik hetzelfde maar is het drie keer twee kortere pulsjes achter elkaar.

De documentatie van N1MM Logger+ gaat ook uit van DTR voor CW keying en RTS voor PTT hoewel dat dus wijzigbaar is. Het is allemaal geen halszaak, mezelf aanleren eerst de PC op te starten en het probleem bestaat niet meer! Ik wil echter weten wat er gebeurt in de PC en of dat niet uitschakelbaar is in de software.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 jun 2019, 20:03 
Offline

Geregistreerd: 07 mei 2017, 22:17
Berichten: 100
Nog even uitgeprobeerd: N1MM keying via de parallelle printerpoort, pin 17. TRX aan, computer daarna opstarten, TRX reageert niet. Dus een printerpoort kan een oplossing bieden als die beschikbaar is.

73, Henk


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
BerichtGeplaatst: 28 jun 2019, 20:23 
Offline

Geregistreerd: 31 dec 2005, 15:18
Berichten: 393
Woonplaats: Breda
Oké Henk, maar dan zou ik een extra 25-pens connector aan het kabeltje moeten zetten, alleen voor de KEY lijn want CAT loopt bij mij via de COM-poort. Ik neem aan dat jouw ICOM daar een USB kabel vor nodig heeft.

_________________
Carel


Omhoog
 Profiel  
Antwoord met een citaat  
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ]  Ga naar pagina 1, 2  Volgende

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling